antykwariat internetowy ryba w kuchni 14415

- znaleziono 19 produktów w 6 sklepach

Żywienie w opiece nad osobami w starszym wieku - 2860971214

62,10 zł

Żywienie w opiece nad osobami w starszym wieku Edra Urban & Partner

Medycyna>Dietetyka, żywienie>Dietetyka ogólna

W najbliższych latach struktura ludności i wieku społeczeństwa ulegnie znacznej zmianie. Zwiększy się udział osób starszych. Nie wszyscy będą się starzeć zachowując pełnię zdrowia, stąd wiele osób zdanych będzie na wsparcie innych, którzy zapewnią im odpowiednią pielęgnację. Żywienie stanowi ważny element w opiece nad osobami w starszym wieku. Jedzenie i picie, oprócz dostarczania energii, składników odżywczych i substancji biologicznie czynnych, ma jednocześnie aspekty psychiczne i społeczne. W książce przedstawiono ten temat z różnych perspektyw, uwzględniając: znaczenie żywienia i różnych składników pokarmowych, zmiany występujące w okresie starości, które wpływają na jedzenie i przyjmowanie płynów, postępowanie w przypadku nieprawidłowego sposobu żywienia i niedożywienia, organizację otoczenia, specjalne sytuacje w opiece nad osobami starszymi, takie jak planowanie opieki w przypadku zaburzeń odżywiania lub współpraca ze specjalistami z innych dziedzin.Spis treści:Przedmowa . VWskazówki dla czytelników VIO Autorkach VIIŹródła ilustracji VIIISpis treści . IX1 Podstawy nauki o żywieniu . 11.1 Jedzenie i picie sprzyjaduszy i ciału . 11.2 Sposób odżywiania w ciągu życiakształtują potrzeby . 21.3 Dieta pełnowartościowa(podstawowa) . 31.3.1 Płyny 31.3.2 Pieczywo, produkty zbożowe i ziemniaki 41.3.3 Warzywa i owoce 51.3.4 Mleko i produkty mleczne 51.3.5 Mięso, wędliny, ryby i jaja . 51.3.6 Tłuszcze i oleje 51.3.7 Przykładowy jadłospis żywieniapełnowartościowego . 61.4 Składniki odżywcze w żywności . 61.4.1 Woda 71.4.2 Węglowodany . 71.4.3 Białko 81.4.4 Tłuszcze 91.4.5 Witaminy 101.4.6 Składniki mineralne . 171.4.7 Roślinne metabolity wtórne . 221.4.8 Błonnik pokarmowy 221.5 Informacje dodatkowe: przechodzeniepokarmu przez organizm 231.5.1 Jama ustna . 241.5.2.    Zęby . 241.5.3 Przełyk 251.5.4 Żołądek 251.5.5 Jelito cienkie . 251.5.6 Jelito grube . 261.6 Informacje dodatkowe: wskazówkidotyczące używek . 261.6.1 Alkohol . 261.6.2 Słodycze . 262 Niedożywienie jako główny problemżywieniowy u osób starszych 292.1 Niedożywienie . 292.1.1 Przyczyny niedożywienia 292.1.2 Skutki niedożywienia . 302.1.3 Cykl niedożywienia 302.2 Metody oceny stanu odżywienia 312.2.1 Pomiary antropometryczne 312.2.2 Obraz kliniczny i pozostałe pomiary 362.3 Badania przesiewowe:diagnozowanie niedożywienia 372.4 Ocena sposobu żywienia i stanuodżywienia: analiza przyczynniedożywienia . 392.5 Planowanie opieki nad osobamiz zaburzeniami odżywiania 413 Leczenie niedożywienia . 473.1 Uwzględnianie potrzeb . 473.1.1 Poznawanie potrzeb poprzez analizędotychczasowego sposobu żywienia 473.1.2 Włączanie podopiecznego do planowaniajadłospisów i przygotowywania posiłków 493.2 Kompensacja niesprawności . 503.2.1 Pobudzanie apetytu 503.2.2 Zwiększanie ilości wypijanych płynów 523.2.3 Upośledzone postrzeganie 523.2.4 Wspomaganie w przypadku ograniczeniasprawności ramion i dłoni . 543.2.5 Catering 563.2.6 Wsparcie w spożywaniu posiłków 573.2.7 Dolegliwości związane z zębami i żuciem 593.2.8 Zaburzenia połykania 603.2.9 Unikanie przeciążenia poznawczego 673.3 Organizacja otoczenia 683.3.1 Układ i dekoracja stołu . 683.3.2 Zwyczaje (rytuały) 683.3.3 Możliwość wyboru 693.3.4 Wspólnota 693.4 Wpływ leków . 703.5 Informacje dodatkowe: podstawowahigiena w czasie wspólnego z podopiecznymigotowania i pieczenia . 723.6 Informacje dodatkowe: apetyt,pragnienie, odbieranie wrażeńzapachowych i smakowych . 753.6.1 Apetyt, regulacja głodu i sytości . 753.6.2 Zmysły węchu i smaku . 763.6.3 Gospodarka wodna i odczuwaniepragnienia 784 Zaspokajanie zapotrzebowania naskładniki odżywcze 814.1 Szacowanie zapotrzebowania na energię,składniki odżywcze i płyny 814.1.1 Zapotrzebowanie na energię . 814.1.2 Składniki energetyczne 844.1.3 Zapotrzebowanie na płyny 844.2 Ewidencjonowanie podaży energii,składników odżywczych i płynów(dzienniczek żywienia) 864.2.1 Diagram talerzowy 864.2.2 Ewidencjonowanie spożytych grupproduktów żywnościowych . 864.2.3 Dzienniczek żywienia z obliczeniamiwartości odżywczej diety . 884.2.4 Dzienniczek płynów 894.2.5 Plany dietetyczne (żywienia i płynów)opracowane na podstawie dzienniczków 894.3 Zapewnianie wystarczającej podażyskładników odżywczych i płynów . 894.3.1 Żywienie doustne 904.3.2 Preparaty wzbogacające dietę w składnikiodżywcze i doustne (suplementypokarmowe w postaci płynnej) 924.3.3 Żywienie enteralne (dojelitowe)

Sklep: Sportowo-Medyczna.pl

BULION KOST. DO SMAKU DROBIOWA 60G/3L (20) WINIARY 8585002465122 ## - 2832347467

2,50 zł

BULION KOST. DO SMAKU DROBIOWA 60G/3L (20) WINIARY 8585002465122 ## Winiary

ZUPY > W proszku

BULION KOST. DO SMAKU DROBIOWA 60G/3L (20) WINIARY 8585002465122   Składniki sól jodowana maltodekstryna częściowo utwardzony tłuszcz palmowy (zawiera ekstrakt rozmarynu) wzmacniacze smaku (glutaminian monosodowy, 5'-rybonukleotydy disodowe) aromaty cukier suszona marchew liść pietruszki kurkuma suszone mięso z kurczaka w proszku (0,2%) (zawiera przeciwutleniacz: ekstrakt rozmarynu) regulator kwasowości (kwas cytrynowy) barwnik (E150a) Tekst dotyczący alergenów Może zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, jaj, soi, selera i ryb. Wartości odżywcze  Średnia wartość odżywcza produktu po przyrządzeniu W 100 mlW 1 porcji (200 ml)% RWS* w 1 porcji Wartość energetyczna 23 kJ 46 kJ 1%   5 kcal 11 kcal   Tłuszcz 0,25 g 0,5 g 1% w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g 0,4 g 2% Węglowodany 0,7 g 1,4 g 1% w tym cukry 0,1 g 0,2 g 0% Błonnik 0,0 g 0,0 g - Białko 0,1 g 0,2 g 0% Sól 0,83 g 1,7 g 28% *Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).       Obliczona wartość odżywcza  na 100ml W 1 porcji (200 ml) Wartość energetyczna (kJ) 23   46 Wartość energetyczna (kcal) 5   11 Tłuszcz (g) 0.25   0.5 w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) 0.2   0.4 Węglowodany (g) 0.7   1.4 w tym cukry (g) 0.1   0.2 Błonnik (g) 0   0 Białko (g) 0.1   0.2 Sól (g) 0.83   1.7 Spis składników odżywczych na przodzie opakowania Na porcję W porcji 200 ml Wartość energetyczna 46 kJ 11 kcal 1% w 100 ml: 23 kJ/5 kcalReferencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). Opis produktu Marka Winiary Cechy mniej tłuszczu Marka standaryzowana Marka - Winiary Nazwa produktu uregulowana prawnie Kostka do smaku drobiowa Marketing Company Name Nestlé Polska S.A. Company Address ul. Szturmowa 2 02-678 Warszawa Opis produktu Bulion Drobiowy. Bulion drobiowy o niższej zawartości soli i tłuszczu. O marce Winiary to marka, która od lat jest gwarancją sukcesu w kuchni. Jej produkty inspirują do przygotowywania znanych od pokoleń, tradycyjnych dań, jak również tych we współczesnym wydaniu. Zupy, majonezy, buliony, sosy, Pomysły na , dania instant, przyprawy, galaretki, kisiele czy budynie - w sumie ponad 230 różnych produktów, dzięki którym można szybko i prosto przygotować pyszny, domowy posiłek. Pomysły na dania na każdy dzień i okazję, inspiracje do eksperymentowania w kuchni, liczne porady i ciekawostki marka Winiary zebrała na www.winiary.pl, która jest jedną z najpopularniejszych stron kulinarnych w Polsce. Winiary to marka, którą Polacy znają, cenią i której ufają, czego dowodem są liczne nagrody m.in. Kryształowe Godło Marki Godnej Zaufania, a także prestiżowy tytuł Najmocniejszej Marki Roku przyznawany przez redakcję

Sklep: Papu24.pl

BULION KOST. DO SMAKU WARZYWNA 60G/3L (20) WINIARY 8585002465160 ## - 2832347469

2,50 zł

BULION KOST. DO SMAKU WARZYWNA 60G/3L (20) WINIARY 8585002465160 ## Winiary

ZUPY > W proszku

BULION KOST. DO SMAKU WARZYWNA 60G/3L (20) WINIARY 8585002465160   Składniki sól jodowana maltodekstryna wzmacniacze smaku (glutaminian monosodowy, 5'-rybonukleotydy disodowe) częściowo utwardzony tłuszcz palmowy (zawiera ekstrakt rozmarynu) suszone warzywa 8,6% (marchew, seler, cebula, liść selera) cukier hydrolizat białka pszennego (aromat, białko pszenne, sól, olej palmowy) aromaty (z glutenem, selerem) ekstrakt drożdży oliwa z oliwek- extra virgin kurkuma ekstrakt czosnku Tekst dotyczący alergenów Może zawierać śladowe ilości mleka, jaj, soi i ryb. Wartości odżywcze  Średnia wartość odżywcza produktu po przyrządzeniu W 100 mlW 1 porcji (200 ml)% RWS* w 1 porcji Wartość energetyczna 24 kJ 47 kJ 1%   6 kcal 11 kcal   Tłuszcz 0,2 g 0,4 g 1% w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g 0,2 g 1% Węglowodany 0,7 g 1,4 g 1% w tym cukry 0,2 g 0,4 g 0% Błonnik 0,1 g 0,2 g - Białko 0,2 g 0,4 g 1% Sól 0,80 g 1,6 g 27% *Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).       Obliczona wartość odżywcza  na 100ml W 1 porcji (200 ml) Wartość energetyczna (kJ) 24   47 Wartość energetyczna (kcal) 6   11 Tłuszcz (g) 0.2   0.4 w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) 0.1   0.2 Węglowodany (g) 0.7   1.4 w tym cukry (g) 0.2   0.4 Błonnik (g) 0.1   0.2 Białko (g) 0.2   0.4 Sól (g) 0.8   1.6 Spis składników odżywczych na przodzie opakowania Na porcję W porcji 200 ml Wartość energetyczna 47 kJ 11 kcal 1% w 100 ml: 24 kJ/6 kcalReferencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). Opis produktu Marka Winiary Cechy mniej tłuszczu Marka standaryzowana Marka - Winiary Nazwa produktu uregulowana prawnie Kostka do smaku warzywna. Marketing Company Name Nestlé Polska S.A. Company Address ul. Szturmowa 2 02-678 Warszawa O marce Winiary to marka, która od lat jest gwarancją sukcesu w kuchni. Jej produkty inspirują do przygotowywania znanych od pokoleń, tradycyjnych dań, jak również tych we współczesnym wydaniu. Zupy, majonezy, buliony, sosy, Pomysły na , dania instant, przyprawy, galaretki, kisiele czy budynie - w sumie ponad 230 różnych produktów, dzięki którym można szybko i prosto przygotować pyszny, domowy posiłek. Pomysły na dania na każdy dzień i okazję, inspiracje do eksperymentowania w kuchni, liczne porady i ciekawostki marka Winiary zebrała na www.winiary.pl, która jest jedną z najpopularniejszych stron kulinarnych w Polsce. Winiary to marka, którą Polacy znają, cenią i której ufają, czego dowodem są liczne nagrody m.in. Kryształowe Godło Marki Godnej Zaufania, a także prestiżowy tytuł Najmocniejszej Marki Roku przyznawany przez redakcję

Sklep: Papu24.pl

BULION KOST. DO SMAKU WOŁOWA 60G/3L (20) WINIARY 8585002465146 ## - 2832347468

2,50 zł

BULION KOST. DO SMAKU WOŁOWA 60G/3L (20) WINIARY 8585002465146 ## Winiary

ZUPY > W proszku

BULION KOST. DO SMAKU WOŁOWA 60G/3L (20) WINIARY 8585002465146   Składniki sól jodowana maltodekstryna częściowo utwardzony tłuszcz palmowy (zawiera ekstrakt rozmarynu) wzmacniacze smaku (glutaminian monosodowy, 5'-rybonukleotydy disodowe) ekstrakt drożdży aromaty (z glutenem) barwnik (E150d) cukier suszona marchew liść pietruszki suszone mięso wołowe w proszku (0,4%) (zawiera przeciwutleniacz: ekstrakt rozmarynu) regulator kwasowości (kwas cytrynowy) Tekst dotyczący alergenów Może zawierać śladowe ilości mleka, jaj, soi, selera i ryb. Wartości odżywcze  Średnia wartość odżywcza produktu po przyrządzeniu W 100 mlW 1 porcji (200 ml)% RWS* w 1 porcji Wartość energetyczna 26 kJ 53 kJ 1%   6 kcal 13 kcal   Tłuszcz 0,3 g 0,6 g 1% w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g 0,4 g 2% Węglowodany 0,7 g 1,4 g 1% w tym cukry 0,1 g 0,2 g 0% Błonnik 0,0 g 0,0 g - Białko 0,2 g 0,4 g 1% Sól 0,80 g 1,6 g 27% *Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).       Obliczona wartość odżywcza  na 100ml W 1 porcji (200 ml) Wartość energetyczna (kJ) 26   53 Wartość energetyczna (kcal) 6   13 Tłuszcz (g) 0.3   0.6 w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) 0.2   0.4 Węglowodany (g) 0.7   1.4 w tym cukry (g) 0.1   0.2 Błonnik (g) 0   0 Białko (g) 0.2   0.4 Sól (g) 0.8   1.6 Spis składników odżywczych na przodzie opakowania Na porcję W porcji 200 ml Wartość energetyczna 53 kJ 13 kcal 1% w 100 ml: 26 kJ/6 kcalReferencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). Opis produktu Marka Winiary Cechy mniej tłuszczu Marka standaryzowana Marka - Winiary Nazwa produktu uregulowana prawnie Kostka do smaku wołowa Marketing Company Name Nestlé Polska S.A. Company Address ul. Szturmowa 2 02-678 Warszawa Opis produktu Bulion Wołowy. Bulion wołowy o niższej zawartości soli i tłuszczu. O marce Winiary to marka, która od lat jest gwarancją sukcesu w kuchni. Jej produkty inspirują do przygotowywania znanych od pokoleń, tradycyjnych dań, jak również tych we współczesnym wydaniu. Zupy, majonezy, buliony, sosy, Pomysły na , dania instant, przyprawy, galaretki, kisiele czy budynie - w sumie ponad 230 różnych produktów, dzięki którym można szybko i prosto przygotować pyszny, domowy posiłek. Pomysły na dania na każdy dzień i okazję, inspiracje do eksperymentowania w kuchni, liczne porady i ciekawostki marka Winiary zebrała na www.winiary.pl, która jest jedną z najpopularniejszych stron kulinarnych w Polsce. Winiary to marka, którą Polacy znają, cenią i której ufają, czego dowodem są liczne nagrody m.in. Kryształowe Godło Marki Godnej Zaufania, a także prestiżowy tytuł Najmocniejszej Marki Roku przyznawany przez redakcję

Sklep: Papu24.pl

szukaj w Kangoo antykwariat internetowy ryba w kuchni 14415

Sklepy zlokalizowane w miastach: Warszawa, Kraków, Łódź, Wrocław, Poznań, Gdańsk, Szczecin, Bydgoszcz, Lublin, Katowice

Szukaj w sklepach lub całym serwisie

1. Sklepy z antykwariat internetowy ryba w kuchni 14415

2. Szukaj na wszystkich stronach serwisu

t1=0.021, t2=0, t3=0, t4=0.012, t=0.021

Dla sprzedawców

copyright © 2005-2024 Sklepy24.pl  |  made by Internet Software House DOTCOM RIVER