ciasto youfka

- znaleziono 5 produktów w 1 sklepie

Paluchy z ciasta youfka - 2827761017

0,01 zł

Paluchy z ciasta youfka Arabskie smaki i aromaty

Przepisy kuchni arabskiej

Nasze dzieci uwielbiają paluchy, które w prosty i szybki sposób można przygotować z gotowego ciasta youfka (yufka). Z nadzieniem lub bez niczego. Kilka składników i trochę czasu na zwijanie ruloników. Można zaprosić dzieciaki do zabawy w gotowanie. Tu nie da się niczego popsuć ;) Ciasto (chleb) youfka, yufka to ciasto z mąki pszennej, wody i soli. Wałkowane w cienkie placki i wypiekane w specjalnych piecach, potem podsuszane i przechowywane do dalszego użycia. Półprodukt do przygotowania dań głównie w kuchni tureckiej. Przed użyciem ciasto należy nieco nawodnić przez rozpylenie wodnej mgły lub przykrycie płatów ciasta wilgotną ściereczką. Youfka to baza do przygotowania np. potrawy o nazwie borek - jest to rodzaj zapiekanki w różnej formie, nadziewanej mięsem, serem warzywami. Dania z ciasta youfka mogą być przygotowywane w piekarniku lub na głębokim tłuszczu. Oczywiście ciasto youfka można przygotować w domu. Ale męczący proces wałkowania dość skutecznie może zniechęcić do tego zadania i znacznie wygodniej jest sięgnąć po gotowy produkt - ciasto youfka w płatach w arabskie.pl :) A paluchy z youfki oprócz tego, że uwielbiają je dzieci, świetnie nadają się na przekąskę na spotkania ze znajomymi czy dodatek do czystych zup. Składniki opakowanie ciasta youfka 500 g  (youfka w okrągłych płatach) lub 360 g (youfka w trókątach)   rozpuszczone masło klarowane lub 82% dodatki - czosnek, ser żółty w pasterkach, u mnie ostatnio krem chrzanowy, nutella, konfitura ulubiona do posypania: czarnuszka, gruba sól, zaatar, sezam, przyprawy, cukier brązowy. Przygotowanie Ciasto wyjąć z opakowania i zostawić na kilkanaście minut pod wilgotną ściereczką. Pociąć na dowolne kształty. U mnie były to prostokąty wielkości ok. 25 x 15 cm. (Ważne by ciasto, z którym aktualnie nie pracujemy leżało pod ściereczką, by nie wysychało). Każdy prostokąt cieniutko posmarować rozpuszczonym masłem, położyć plasterek sera żółtego i zrolować dość ciasno w postać palucha. Inny wariant - na posmarowanej masłem powierzchni rozsypać ziarna czarnuszki, sezamu czy inne przyprawy. Zamiast samego masła można przygotować masło z dodatkiem pogniecionego czosnku - otrzymamy aromatyczne paluchy czosnkowe. Krem chrzanowy również świetnie się sprawdzi. Dla dzieci można przygotować paluchy z... nutellą lub innym kremem czekoladowym czy orzechowym. Nie używamy wówczas masła do smarowania ciasta. Krem wystarczy. Zwinięte paluchy układamy na blasze na papierze do pieczenia i po wierzchu smarujemy rozpuszczonym masłem. Posypujemy ulubioną posypką - te wytrawne grubą solą, czarnuszką, sezamem. Te na słodko posypką kolorową lub grubym cukrem. Pieczemy ok 15-20 minut w temp. ok 170-180 st. C do uzyskania złotego koloru paluchów. Pyszna, chrupiąca, delikatna przekąska dla dużego i małego - mniam.

Sklep: Arabskie.pl

Ciasto youfka (yufka, jufka) w płatach, baza do dań, 400 g - 2827760809

15,90 zł

Ciasto youfka (yufka, jufka) w płatach, baza do dań, 400 g OZ Youfka, DE

Dania gotowe

Ciasto youfka (jufka) w płatach, baza do dań, 400 g Cienkie płaty ciasta do przygotowania bliskowschodnich dań. Youfka jest popularna przede wszystkim w kuchni tureckiej, znana i wykorzystywana w kuchni serbskiej. Youfka jest bazą wielu różnorodnych w formie, nadzieniu, przygotowaniu potraw. W kuchni tureckiej najpopularniejszy jest borek, w kuchni arabskiej ouzo. Nadaje się do wypieków słodkich i słonych, do zapiekanek, pierożków. Nadzieniem mogą być sery, mięso mielone, duszone lub grilowane warzywa, ziemniaki, szpinak. Niektóre przepisy uwzględniają youfkę jako bazę baklawy. Z youfki zrobisz dania na każdy posiłek - śniadanie, obiad, kolację i deser.  Youfka jako półprodukt wymaga posmarowania płynem - wodą, wodą z mlekiem i olejem, masłem. Po zwilżeniu staje się elastyczne. Przykładowe przepisy z wykorzystaniem ciasta youfka poniżej w produktach powiązanych. Składniki: mąka pszenna, woda, sól Może zawierać śladowe ilości glutenu   Opakowanie folia, opakowanie próżniowe. Przechowywać w warunkach chłodniczych.

Sklep: Arabskie.pl

Ciasto youfka (yufka) trójkątna, baza Sigara Böre - 2827760895

15,90 zł

Ciasto youfka (yufka) trójkątna, baza Sigara Böre OZ Youfka, DE

Słodycze, przekąski, desery > Ciasta i ciasteczka

Ciasto youfka (yufka) trójkątna, baza do Sigara Böre

Sklep: Arabskie.pl

>PRZEPIS - 2827760847

0,01 zł

>PRZEPIS Arabskie smaki i aromaty

Przepisy kuchni arabskiej

Ouzi czyli płaty ciasta youfka nadziewane ryżem z mięsem i groszkiem Potrawa po upieczeniu przypominająca nadziewane bułeczki. Jest wiele odmian ouzi - różnią się głównie zawartością, czyli farszem. My lubimy ouzi faszerowane ryżem z mięsem i groszkiem. Prosty przepis, dostępne składniki, nieskomplikowane wykonanie. A jaki efekt! I smak! Warto wypróbować i zakoczyć najbliższych. 1 paczka ciasta youfka 0,3 kg dobrego mięsa mielonego 2 szklanki dobrego ryżu garść makaronu szarije 4-5 łyżek masła klarowanego puszka zielonego groszku przyprawa do shawarmy orzeszki pinii, ilość wg uznania sól, pieprz do smaku 1-2 łyżki oleju uniwersalnego Ugotować ryż - na łyżce masła klarowanego (ewentualnie oleju) podsmażyć garść makaronu szarije. Jak lekko zbrązowieje wsypać ryż i zalać podwójną ilością wody w stosunku do ilości ryżu. Doprowadzić do wrzenia, posolić. Przykryć i gotować na maleńkim ogniu ok. 15 min. Dodać odsączony groszek i mięso podsmażone na patelni na łyżce oliwy, doprawione do smaku przyprawą do shawarmy, solą, pieprzem. Wymieszać zawartość garnka, ustawić na małym ogniu i mieszając od czasu do czasu pozwolić "dojść" potrawie (ok. 15 min.) Przygotować średniej wielkości miseczkę lub większą filiżankę. Smarować jej wnętrze rozpuszczonym masłem klarowanym. Kawałki ciasta youfka dociąć do wymiaru wnętrza miseczki (ciasto wykładające miseczkę musi wystawać poza jej brzegi, by możliwe było zawinięcie zawartości). Na dno miseczki wyłożonej ciastem wsypać kilka uprzednio delikatnie uprażonych orzeszków pinii. Nałożyć nadzienie z ryżu i mięsa. Zawinąc brzegi ciasta zakrywając nadzienie. Posmarować masłem klarowanym. Delikatnie przełożyć zawartość miseczki dowracając ją do góry dnem (jak babkę z piasku:), na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować dość obficie po wierzchu masłem klarowanym. Blaszkę z babeczkami ouzi wstawić do nagrzanego piekarnika do ok 180 st. i piec około 15 minut do czasu uzyskania pięknego, przyrumienionego koloru ciasta. Podawać z zieloną sałatą doprawioną do smaku, labanem (jogurtem), posypane kuminem.

Sklep: Arabskie.pl

>PRZEPIS - 2827760846

0,01 zł

>PRZEPIS Arabskie smaki i aromaty

Przepisy kuchni arabskiej

Rożki z ciasta youfka My wykorzystaliśmy nadzienie przygotowane do ouzi, czyli ryż z mięsem i groszkiem. Ale można użyć dowolnego - ze szpinaku, z mięsa, z białego sera z czarnuszką, pietruszką czy miętą. Nadzienie musi być dość zwarte, by nie wypływało z rożka podczas pieczenia. Danie nie jest bardziej pracochłonne niż rodzime pierogi (bo ciasto przecież gotowe) a efektowne i może stanowić świetne urozmaicenie domowej kuchni. 1 paczka ciasta youfka 0,3 kg dobrego mięsa mielonego 2 szklanki dobrego ryżu garść makaronu szarije 4-5 łyżek masła klarowanego puszka zielonego groszku przyprawa do shawarmy orzeszki pinii, ilość wg uznania sól, pieprz do smaku 1-2 łyżki oleju uniwersalnego Ugotować ryż - na łyżce masła klarowanego (ewentualnie oleju) podsmażyć garść makaronu szarije. Jak lekko zbrązowieje wsypać ryż i zalać podwójną ilością wody w stosunku do ilości ryżu. Doprowadzić do wrzenia, posolić. Przykryć i gotować na maleńkim ogniu ok. 15 min. Dodać odsączony groszek i mięso podsmażone na patelni na łyżce oliwy, doprawione do smaku przyprawą do shawarmy, solą, pieprzem. Wymieszać zawartość garnka, ustawić na małym ogniu i mieszając od czasu do czasu pozwolić "dojść" potrawie (ok. 15 min.) Przygotować pasy ciasta youfka (ewentualnie fillo) o wymiarach ok. 6 x 30 cm, posmarować rozpuszczonym masłem klarowanym. Na jeden koniec pasa nałożyć porcję nadzienia (ok. 1 płaska łyżka). Założyć róg przykrywając nadzienie. Złożyć prostopadle do długiej krawędzi - rożek się zaczyna tworzyć. Złożyć po raz kolejny, tym razem po przekątnej. I jeszcze raz prostopadle do krawędzi. Powtarzać składanie do końca pasa ciasta. Ewentualną końcówkę założyć pod spód rożka.  Rożki ułożyć na papierze do pieczenia, obficie posmarować rozpuszczonym masłem klarowanym. Posypać kilkoma ziarnami uprzednio podprażonych orzeszków pinii. Piec do zarumienienia ciasta w tem. ok 180 st. C. Podawać z dowolnym dodatkiem. Nam smakowało z jogurtem i oliwkami. Może być z zieloną sałatą. Świetnie smakują jako przekąska na zimno zabrana do pracy czy szkoły. Smacznego :)  

Sklep: Arabskie.pl

Sklepy zlokalizowane w miastach: Warszawa, Kraków, Łódź, Wrocław, Poznań, Gdańsk, Szczecin, Bydgoszcz, Lublin, Katowice

Szukaj w sklepach lub całym serwisie

1. Sklepy z ciasto youfka

2. Szukaj na wszystkich stronach serwisu

t1=0.023, t2=0, t3=0, t4=0, t=0.023

Dla sprzedawców

copyright © 2005-2024 Sklepy24.pl  |  made by Internet Software House DOTCOM RIVER