mahlep

- znaleziono 5 produktów w 1 sklepie

Mahlep (mahaleb), ziarna wiśni wonnej, 50 g - 2827760796

9,90 zł

Mahlep (mahaleb), ziarna wiśni wonnej, 50 g Doganay, Niemcy

Przyprawy sypkie

Mahlep (mahaleb), ziarna wiśni wonnej 50 g. Przyprawa pochodząca z ziaren wiśni wonnej. W kuchni bliskowschodniej i tureckiej stosowana przede wszystkim do wypieków i wyrobów cukierniczych dla wyostrzenia ich smaku. Intensywny smak, pomiędzy gorzkimi migdałami a wiśniami.  Opakowanie foliowe 50 g

Sklep: Arabskie.pl

Mahlep (mahaleb), zmielone ziarna wiśni wonnej, 50 g - 2827760797

9,90 zł

Mahlep (mahaleb), zmielone ziarna wiśni wonnej, 50 g Doganay, Niemcy

Przyprawy sypkie

Mahlep (mahaleb), zmielone ziarna wiśni wonnej 50 g. Przyprawa pochodząca ze zmielonych ziaren wiśni wonnej. W kuchni bliskowschodniej i tureckiej stosowana przede wszystkim do wypieków i wyrobów cukierniczych dla wyostrzenia ich smaku. Intensywny smak, pomiędzy gorzkimi migdałami a wiśniami.  Opakowanie foliowe 50 g

Sklep: Arabskie.pl

>PRZEPIS - 2827760960

0,01 zł

>PRZEPIS Arabskie smaki i aromaty

Przepisy kuchni arabskiej

Bułeczki z ciasta drożdżowego z dodatkiem melasy z morwy i przyprawy mahlep. Na wierzchu oczywiście sezam :) Poza tym w bułkach wylądowały ziarna słonecznika i nieco otrąb pszennych. Smak takiego pieczywa, z orientalnym dodatkiem, jest bardzo oryginalny. Warto wypróbować. Składniki na 16 bułeczek 1 szklanka ciepłego mleka 24 g drożdży ok. 4 szklanki mąki (opcjonalnie 2-3 łyżki otrąb pszennych) 2 - 3 łyżki melasy (z daktyli, z morwy lub karobowej - wszystkie świetnie się nadadzą) (jeśli nie mamy melasy - 2 łyżki cukru) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru do zaczynu drożdżowego 110 g miękkiego masła (ja używam masła klarowanego pół na pół z margaryną do pieczenia lub olejem) 2 jajka roztrzepane 1 łyżeczka przyprawy zmielonej mahlep garść lub dwie pestek słonecznika 1 jajko rozbełtane do posmarowania bułeczek 1 łyżka ziarenek sezamu lub innej ulubione posypki (mak, słonecznik, otręby) Drożdże rozkruszyć w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżeczki mąki. Wymieszać, odstawić na bok, by drożdże ruszyły. Rozpuścić masło. W misce wymieszać, ręcznie lub robotem, mąkę, jajka, rosnące drożdże, rozpuszczone masło, melasę, mahlep, otręby i sól. Wyrobić ciasto tak, by odstawało od miski. W razie potrzeby, jeśli ciasto będzie zbyt wilgotne - dodać nieco więcej mąki lub otrąb. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, bez zagniatania podzielić na 16 równych części - ja kroję nożem na pół i każdą z części na pół, etc. Z każdego z 16 kawałków ciasta uformować kształtną bułeczkę. Ułożyć na blacie w ok. 2-3 cm odstępach. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę, by bułeczki podrosły. Podrośnięte posmarować rozbełtanym jajkiem, obsypać np. ziarnami sezamu, delikatnie posmarować jajkiem raz jeszcze (ziarenka nie będą się okruszały z gotowych bułeczek). Wstawić do piekarnika, piec w temperaturze 185 st. C przez ok. 20-25 min. do zarumienienia. Wystudzić na kratce. Bułeczki są świetne jeszcze ciepłe, bardzo smaczne na drugi i trzeci nawet dzień (jak jeszcze zostaną;) Takie odrobinę słodkawe bułki (przez dodatek melasy lub cukru) najsmaczniejsze są z dobrą konfiturą, z serem miękkim lub białym, z miodem, z melasą czy mieszanką melasy z tahini (dbs bthine). Świetna propozycja np. na niedzielne śniadanie.

Sklep: Arabskie.pl

>PRZEPIS - 2827760954

0,01 zł

>PRZEPIS Arabskie smaki i aromaty

Przepisy kuchni arabskiej

Ciasteczko ma'amoul - ciasteczko symbol. Otwartości, pojednania, ekumenizmu. Tradycyjnie pieczone w czasie Ramadanu przez Muzułmanów, na Wielkanoc przez Chrześcijan, na Święto Pesach przez społeczność żydowską. Zakończenie Ramadanu, muzułmańskiego postu - Święto Eid Al Fitr  to czas spotkań w gronie rodziny i spożywania wspólnego posiłku. Na stole znajduje się wiele pyszności, m.in. słodycze przygotowywane specjalnie na ten czas. Np. ciasteczka ma'amoul. Do ich przygotowania potrzebna jest tradycyjna foremka taabeh, ręcznie wykonana z drewna. Zwyczajowo gospodynie przygotowują trzy rodzaje ciasteczek z różnymi nadzieniami. Z pastą z daktyli, z orzechami włoskimi, z orzechami pistacjowymi. Każdy rodzaj ciasteczka ma inny kształt. Przepisów na ciasto na ma'amoule jest wiele. Sama wypróbowałam kilka, a dziś przygotowałam ciasteczka z przepisu (chyba ulubionego) znalezionego na jednej ze stron z libańskimi przepisami (niestety nie pamiętam z której... został tylko dokument w komputerze z zapisanym przepisem...). Przepis prosty, szybki w wykonaniu, gwarantujący powodzenie wypieku. Składniki na ok. 40 ciasteczek Nadzienie daktylowe świeże wypestkowane daktyle lub pasta z daktyli, ok. 200 g 2 łyżki oleju lub oliwy 1 łyżka nasion sezamu (opcjonalnie) szczypta cynamonu lub sproszkowanego kardamonu Nadzienie orzechowe (pistacjowe) ok. 200 g drobniutko posiekanych orzechów (pistacji) 1/3 szklanki cukru 4-5 łyżek wody różanej Ciasto 250 g masła 125 ml mleka 250 g mąki pszennej 500 g semoliny 1/4 szklanki cukru 2-3 łyżki wody z kwiatów pomarańczy 1-2 łyżeczki zmielonej przyprawy mahlep Przygotowanie Nadzienie daktylowe Daktyle zmielić lub bardzo drobno posiekać. Lub dla wygody skorzystać z pasty daktylowej. Dodać olej, przyprawy, sezam. Zagnieść jednolitą masę, z której przygotować kuleczki wielkości większego orzecha laskowego. Nadzienie orzechowe (pistacjowe) Wymieszać drobno posiekane orzechy (pistacje) z cukrem i wodą różaną. Ciasto W misce robota lub dużej misce wymieszać mąkę, semolinę, cukier, mahlep. W garnuszku na wolnym ogniu zagotować mleko z masłem. Przelać gorącą mleczno-maślaną mieszankę do miski i wybijać drewnianą łychą albo maszyną do wyrabiania ciasta aż do przestygnięcia ciasta. Na koniec dodać wodę z kwiatów pomarańczy. Ciasto będzie miało nieco ziarnistą strukturę ale swobodnie da się zagnieść w kulę. Przykryć ściereczka i pozostawić na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na noc. W tym czasie semolina napęcznieje i ciasto będzie bardziej plastyczne. Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę i zagniatać przez około 5 minut. Wyrobione, plastyczne ciasto podzielić na 3-4 części, z jednej ulepić kulki wielkości orzecha laskowego (lub mniejsze, jeśli foremka jest mała). Resztę ciasta przykryć ściereczką i wyciągać spod niej aż do wykończenia ciasta. Na desce rozpłaszczyć kulkę ciasta, włożyć w nią kulkę nadzienia z daktyli, zalepić. Włożyć do foremki, wgnieść palcami. Odwrócić foremkę i energicznie uderzając jej dalszą częścią o deskę wyjąć ciasteczko z foremki (ciasteczko wypadnie). W przypadku nieco bardziej sypkiego nadzienia z orzechów można w dłoni, w placuszku ciasta  uformować wgłębienie, w które wkładamy łyżeczkę orzechów i zlepiamy. Do foremki, ugnieść, uderzyć foremką, ciasteczko wyleci. Ciasteczka układać na wyłożonych papierem blaszkach, (ciasteczka nie rosną, więc można je układać dość ciasno), włożyć do piekarnika, piec w temperaturze 180 st. C ok. 20 minut do zrumienienia ma'amouli. Wystudzić, posypać cukrem pudrem, zajadać. Można obdzielić bliskich :) Tak przygotowane ciasteczka można przechowywać w szczelnym pudełku lub puszce nawet miesiąc (jeśli jeszcze jakieś zostaną;) Saha ła hana! Smacznego

Sklep: Arabskie.pl

>PRZEPIS - 2827760861

0,01 zł

>PRZEPIS Arabskie smaki i aromaty

Przepisy kuchni arabskiej

Bułeczki dożdżowe z przyprawą ka'ak Ka'ak to tradycyjne ciasto bliskowschodnie ("ka'ak" to po arabsku "ciasto"), które występuje w kilku odmianach - są paluchy kaak, oponki kaak czy takie niewielki kuleczki. Te ciasteczka z ciasta drożdżowego są bardzo popularne w czasie Ramadanu ale i na codzień zajadane z apetytem, przez dorosłych (do herbaty) i dzieci (do kubka mleka). Charakterystyczne w ciasteczkach kaak są dwie rzeczy - przyprawa mahlep ( mahalab, mahlab  - zmielone środki z pestek wiśni wonnej) oraz to, że podczas pieczenia są wysuszane w piekarniku, czyli dość twarde. Niekiedy do ciasta dodaje się też inne przyprawy - np. kadamon, cynamon, anyż. W sprzedaży są gotowe mieszanki przypraw do kaak, które doskonale wzbogacają smak gotowego ciastka. Proponujemy upiec pachnące obłędnie - maślano i mahlabowo, mieciutkie bułeczki do kubka mleka czy do zjedzenia z czymkolwiek. Posłużyłam się przepisem na bułeczki ze strony Pracowni Wypieków, zmodyfikowanym nieco. Mięciutkie bułeczki drożdżowe z przyprawą kaak na 32 sztuki o średnicy ok. 5-6 cm - 20 g drożdży - łyżeczka cukru - 50 ml mleka Do lekko ciepłego mleka rozkruszyć drożdże, dodać cukier, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. - 150 ml mleka - 50 g masła lub pól szklanki oleju - 2-3 łyżki stołowe cukru Lekko podgrzać mleko, dodać cukier i masło. Jak przestygnie dodać - 2 jajka Rozczyn wymieszać z - ok. 600 g mąki (w przepisie oryginalnym jest 500, ale moje ciasto było za luźne)  i koniecznie koniecznie - łyżka przyprawy do kaak lub łyżeczkę zmielonego mahlab - szczypta soli i dodać do mleczno-maślanego płynu. Wyrobić elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i postawić w cieple do wyrośnięcia na ok. 1 h. Rozmącić jedno jajko i przygotować sezam do posypania byłeczek. Wyrośnięte ciasto, wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, krótko zagnieść i podzielić na niewielkie kulki. (Ja podzieliłam ciasto na połowę, tę na kolejne połowy, etc. - w ten sposób podzieliłam ciasto na równe porcje). Porcje ciasta układać na blaszkach na papierze do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozwolić bułeczkom wyrosnąć w cieple ok. 30 min. Każdą wyrośniętą  bułeczkę smarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem. Piec ok. 15-20 min. w temperaturze 180 - 200 st. C do zrumienienia. Na ciepło i na zimno - pałaszować ze smakiem :)

Sklep: Arabskie.pl

Sklepy zlokalizowane w miastach: Warszawa, Kraków, Łódź, Wrocław, Poznań, Gdańsk, Szczecin, Bydgoszcz, Lublin, Katowice

Szukaj w sklepach lub całym serwisie

1. Sklepy z mahlep

2. Szukaj na wszystkich stronach serwisu

t1=0.032, t2=0, t3=0, t4=0.022, t=0.032

Dla sprzedawców

copyright © 2005-2017 Sklepy24.pl  |  made by Internet Software House DOTCOM RIVER