melasa z morwy sos z granatów pasta sezamowa ryż egipski

- znaleziono 3 produkty w 2 sklepach

Kołonotatnik A4/90# Oxford my colours 100101864 - 2855811852

24,34 zł

Kołonotatnik A4/90# Oxford my colours 100101864

Książki & Multimedia > Książki

Opis - Kołonotatnik w energetycznych kolorach.

Sklep: InBook.pl

>PRZEPIS - 2827760952

0,01 zł

>PRZEPIS Arabskie smaki i aromaty

Przepisy kuchni arabskiej

Warzywa faszerowane to jedno z najpopularniejszych dań kuchni arabskiej. Mahszi znane są również w kuchni bałkańskiej, cypryjskiej, śródziemnomorskiej. Mahszi można można przygotować z różnych warzyw - lubimy faszerowane papryki, lubimy faszerowane pomidory z grubą skórką. Możemy faszerować bakłażany i cebule. Albo ziemniaki. Jebra (dolma) to faszerowane liście winorośli. Zdrowe smaczne dania - doskonałe źródło zdrowia w kuchni. Odpowiednie również dla wegetarian - wystarczy zamiast mięsa do nadzienia dodać np. pokrojone pomidory lub posiekane wnętrze warzywa, które będziemy faszerować. Tu przepis na Faszerowane kabaczki w sosie pomidorowym z miętą Składniki: na 4-5 osób 12 małych kabaczków (lub mniej większych)  200-300 g mięsa mielonego (w zależności jak bardzo mięsne ma być nadzienie) 1 1/2 kubka ryżu o krótkich ziarnach (ja niezmiennie zakochana jestem w ryżu egipskim) 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka melasy z granatów 1 łyżka przyprawy ras el hanout (można inną ulubioną) 1 szczypta mielonego ziela angielskiego (opcjonalnie) 1 szczypta cynamonu (dla zwolenników tej przyprawy) 1-2 łyżeczki soli do smaku Na sos ok. 1 l. wody lub rosołu mięsnego lub warzywnego (może być z kostki rosołowej lub warzywnej) 1 duża puszka pomidorów (mogą być w całości lub rozdrobnione) 2 łyżki melasy z granatów 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka mięty suszonej 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) sól, pieprz do smaku Przygotowanie Ryż przepłukać na sicie, wsypać do miseczki i zalać wrzącą wodą tak, by ziarenka były przykryte. Odstawić na 1-2 godziny. W tym czasie można zmieniać wodę wypłukując skrobię z ryżu. Kabaczki umyć, osuszyć, odciąć końcówki od strony kwiatu. Nożem, łyżeczką lub przyrządem do wydrążania warzyw (w naszym domu zwanym dziugaczką;) wydrążyć warzywa. Ostrożnie, by nie przebić ścianek, a pozostawić 2-3 mm ich grubości. Wydrążone* warzywa opłukać, odłożyć do obcieknięcia. Mięso mielone wymieszać z namoczonym ryżem, przyprawami, zmiażdżonym czosnkiem, melasą z granatów. Wymieszać dla dokładnego połączenia się składników. Każdy kabaczek nadziewać łyżeczką lub... palcami, co w przypadku małych kabaczków jest wygodniejsze. Nadzienie nie może być bardzo mocno ubite i powinno być poniżej ok. 1 cm końca warzywa, by sos miał miejsce na wpłynięcie do wnętrza i ryż na pęcznienie w czasie gotowania. Jeśli zbyt mocno ubijemy wnętrze kabaczka, po ugotowaniu nadzienie będzie suche a ryż twardawy. W sporym garnku zagotować wodę (wywar), dodać posiekane lub zmiksowane pomidory z puszki, przyprawy (oprócz mięty i czosnku) i sól, jeśli wywar nie był słony. Zagotować.  Włożyć nafaszerowane kabaczki, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. pół godziny na wolnym ogniu. Dodać zmiażdżony czosnek, miętę i gotować jeszcze 5 minut. Dosolić i doprawić do smaku. Podawać gorące jako danie główne. Kusa mahszi też bardzo dobrze smakują podawane w temperaturze pokojowej jako przystawka. Aromat duszonych warzyw, pomidorów z sosu, czosnku i orzeźwiający dodatek mięty sprawia, że obok tego dania nie można przejść obojętnie :) A ponieważ miałam trochę więcej farszu niż było potrzebne do faszerowania kabaczków nafaszerowałam również paprykę czerwoną, paprykę zieloną i pomidora. Wszystko było bardzo pyszne. Zjedliśmy na ciepłą kolację. Saha ła hana! Smacznego :)

Sklep: Arabskie.pl

>PRZEPIS - 2827760863

0,01 zł

>PRZEPIS Arabskie smaki i aromaty

Przepisy kuchni arabskiej

Foul mdammas. Danie z bobiku, z sałatką lub innymi dodatkami Foul mdammas  to tradycyjne danie, w krajach arabskich zazwyczaj spożywane na śniadanie. Przygotowywane w domu czy na souqu jest wspaniałym źródłem energii na cały dzień. Proponujemy foul mdammas z sałatką. Foul mdammas można przygotować samemu od a do z. Czyli zacząć od zamoczenia na ok 10-12 godzin kubka suszonego bobiku. Następnie należy odlać wodę, zalać świeżą, dodać płaską łyżeczkę soli i pół łyżeczki sody oczyszczonej (przyspiesza zmiękczanie bobiku podczas gotowania). Zagotować i gotować na maleńkim ogniu do miękkości. Odcedzić, dodać pogniecione dwa ząbki czosnku, sok z cytryny lub dwóch wg uznania i smaku, polać oliwą. Podawać na ciepło posypany kuminem. Ale wcale nie trzeba czekać kilkunastu godzin jeśli ma się ochotę na foul mdammas tu i teraz. W naszym domu przygotowanie foul mdammas zajmuje nam tyle czasu ile pokrojenie składników na sałatkę, czyli na prawdę niewiele. Na porcję  foul mdammas z sałatką  dla 2 osób bierzemy: puszka foul 400 g  dla bardziej głodnych lub 4 osób - polecamy puszkę 600 g dla lubiących cieciorkę - proszę bardzo - foul z cieciorką (też pysznie) łyżeczkę kuminu do posypania I to tyle. Wkładamy zawartość puszki do rondelka, podgrzewamy do ulubionej temperatury. W tym czasie kroimy składniki na sałatkę 1/2 główki sałaty lodowej papryka żółta + papryka czerwona ogórek świeży nieduży lub pół większego pomidor kilka oliwek Do sałatki koniecznie sos: ząbek czosnku utłuc w moździerzu z połową łyżeczki soli, dodać łyżeczkę melasy z granatów lub 1/3 łyżeczki dobrej musztardy, 1/3 łyżeczki miodu, sok z połowy cytryny, pieprzu odrobinę. Dolewając oliwę ucierać składniki do uzyskania jednolitego sosu. Pokroić składniki na sałatkę, polać sosem, wymieszać. A potem to już nic prostszego - porcję ciepłego bobiku wyłożyć na talerz, na bobik wyłożyć zacną porcję sałatki, obficie posypać kuminem. I pałaszować trzęsąc uszami. Dzieci też lubią. I wegetarianie. Bo bobik jest doskonałym źródłem białka. A foul mdammas z sałatką to smaczne, rozgrzewające, zdrowe danie dla każdego. Polecamy szczególnie na jesień. Smacznego! :) PS. Hassan zaglądając przez ramię kazał dopisać, że dla tych z zielonowstętem, czyli dla przeciwników sałatek, polecamy foul mdammas z białym sosem przygotowanym z dobrego jogurtu naturalnego, np. takiego oryginalnego tureckiego jogurtu i pasty sezamowej tahini w proporcjach kubek jogurtu, dwie łyżki tahini. Dodać ząbek czosnku i sól do smaku. W wersji lux - polać dużą łyżką czy dwoma gorącego masła klarowanego, w którym smażyło się kilka ziarenek orzeszków pinii. Pyyyyyysznie będzie :)

Sklep: Arabskie.pl

Sklepy zlokalizowane w miastach: Warszawa, Kraków, Łódź, Wrocław, Poznań, Gdańsk, Szczecin, Bydgoszcz, Lublin, Katowice

Szukaj w sklepach lub całym serwisie

1. Sklepy z melasa z morwy sos z granatów pasta sezamowa ryż egipski

2. Szukaj na wszystkich stronach serwisu

t1=0.058, t2=0, t3=0, t4=0.015, t=0.058

Dla sprzedawców

copyright © 2005-2017 Sklepy24.pl  |  made by Internet Software House DOTCOM RIVER