burgol
- znaleziono 9 produktów w 1 sklepie
Burgul biały drodny (burhol, borghol, bulgur, burgol), Boltat 0,9 kg (1) Boltat, Turcja
Produkty sypkie > Kasza
Burgul biały drobnoziarnisty Łuskane ziarno pszenne, gotowane, suszone i utłuczone na drobną kaszę. 150 g kaszy ugotować w 300 ml osolonej wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować na niewielkim ogniu ok. 10 min. Istnieją dwie odmiany burgulu - biała i brązowa. Brązowa cechuje się bogatym, orzechowym smakiem i doskonale się nadaje do gorących zup i gulaszów, natomiast biała jest delikatniejsa i lepiej pasuje do sałatek, np. taboule. Do surówek należy używać burgulu drobno lub średnioziarnistego, do przystawek gorących - gruboziarnistego. Jest jedną z najstarszych kasz, znaną od ponad 4 tys. lat. Jest dobrym źródłem błonnika, białka, żelaza, fosforu, kwasu foliowego i witaminy B6 i ma niski indeks glikemiczny. Ugotowaną kaszę dodajemy do sałatki tabule, zup lub faszerujemy nią warzywa. Na śniadanie pysznie smakuje z ciepłym mlekiem, miodem i suszonymi owocami. Działa rozgrzewająco na organizm w chłodniejsze poranki.
Sklep: Arabskie.pl
Burgul biały gruboziarnisty na pilaw (burhol, borghol, bulgur, burgol), Boltat 0,9 kg Boltat, Turcja
Produkty sypkie > Kasza
Burgul biały gruboziarnisty, odmiana na pilaw Łuskane ziarno pszenne, gotowane, suszone i utłuczone na grubą kaszę. 150 g kaszy ugotować w 300 ml osolonej wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować na niewielkim ogniu ok. 10 min. Istnieją dwie odmiany burgulu - biała i brązowa. Brązowa cechuje się bogatym, orzechowym smakiem i doskonale się nadaje do gorących zup i gulaszów, natomiast biała jest delikatniejsa i lepiej pasuje do sałatek, np. taboule. Do surówek należy używać burgulu drobno lub średnioziarnistego, do przystawek gorących - gruboziarnistego. Jest jedną z najstarszych kasz, znaną od ponad 4 tys. lat. Jest dobrym źródłem błonnika, białka, żelaza, fosforu, kwasu foliowego i witaminy B6 i ma niski indeks glikemiczny. Ugotowaną kaszę dodajemy do sałatki tabule, zup lub faszerujemy nią warzywa. Na śniadanie pysznie smakuje z ciepłym mlekiem, miodem i suszonymi owocami Działa rozgrzewająco na organizm w chłodniejsze poranki.
Sklep: Arabskie.pl
Burgul brązowy drobny (burhol, burgol, borghol, Bulgur), 0,9 kg Khater, Liban
Produkty sypkie > Kasza
Burgul brązowy drobny Łuskane ziarno pszenne, gotowne, suszone i utłuczone na grubą, średnią lub drobną kaszę. Istnieją dwie odmiany burgulu - biała i brązowa. Brązowa cechuje się bogatym, orzechowym smakiem i doskonale się nadaje do gorących zup i gulaszów, natomiast biała jest delikatniejsa i lepiej pasuje do sałatek, np. taboule. Do surówek należy używać burgulu drobno lub średnioziarnistego, do przystawek gorących - gruboziarnistego. Jest jedną z najstarszych kasz, znaną od ponad 4 tys. lat. Jest dobrym źródłem błonnika, białka, żelaza, fosforu, kwasu foliowego i witaminy B6 i ma niski indeks glikemiczny. Ugotowaną kaszę dodajemy do sałatki tabule, zup lub faszerujemy nią warzywa. Na śniadanie pysznie smakuje z ciepłym mlekiem, miodem i suszonymi owocami Działa rozgrzewająco na organizm w chłodniejsze poranki.
Sklep: Arabskie.pl
Burgul brązowy gruboziarnisty (burhol, burgol, borghol, Bulgur), 0,9 kg Khater, Liban
Produkty sypkie > Kasza
Burgul brązowy gruboziarnisty Łuskane ziarno pszenne, gotowne, suszone i utłuczone na grubą, średnią lub drobną kaszę. Istnieją dwie odmiany burgulu - biała i brązowa. Brązowa cechuje się bogatym, orzechowym smakiem i doskonale się nadaje do gorących zup i gulaszów, natomiast biała jest delikatniejsa i lepiej pasuje do sałatek, np. taboule. Do surówek należy używać burgulu drobno lub średnioziarnistego, do przystawek gorących - gruboziarnistego. Jest jedną z najstarszych kasz, znaną od ponad 4 tys. lat. Jest dobrym źródłem błonnika, białka, żelaza, fosforu, kwasu foliowego i witaminy B6 i ma niski indeks glikemiczny. Ugotowaną kaszę dodajemy do sałatki tabule, zup lub faszerujemy nią warzywa. Na śniadanie pysznie smakuje z ciepłym mlekiem, miodem i suszonymi owocami Działa rozgrzewająco na organizm w chłodniejsze poranki.
Sklep: Arabskie.pl
Burgul biały gruboziarnisty (burhol, borghol, Bulgur, burgol), 0,9 kg Khater, Liban
Produkty sypkie > Kasza
Burgul biały gruboziarnisty Łuskane ziarno pszenne, gotowne, suszone i utłuczone na grubą, średnią lub drobną kaszę. Istnieją dwie odmiany burgulu - biała i brązowa. Brązowa cechuje się bogatym, orzechowym smakiem i doskonale się nadaje do gorących zup i gulaszów, natomiast biała jest delikatniejsa i lepiej pasuje do sałatek, np. taboule. Do surówek należy używać burgulu drobno lub średnioziarnistego, do przystawek gorących - gruboziarnistego. Jest jedną z najstarszych kasz, znaną od ponad 4 tys. lat. Jest dobrym źródłem błonnika, białka, żelaza, fosforu, kwasu foliowego i witaminy B6 i ma niski indeks glikemiczny. Ugotowaną kaszę dodajemy do sałatki tabule, zup lub faszerujemy nią warzywa. Na śniadanie pysznie smakuje z ciepłym mlekiem, miodem i suszonymi owocami Działa rozgrzewająco na organizm w chłodniejsze poranki.
Sklep: Arabskie.pl
Burgul biały drobny (burhol, borghol,Bulgur, burgol), 0,9 kg Khater, Liban
Produkty sypkie > Kasza
Burgul biały drobny (burhol, borghol,Bulgur, burgol), 0,9 kg Łuskane ziarno pszenne, gotowne, suszone i utłuczone na grubą, średnią lub drobną kaszę. Istnieją dwie odmiany burgulu - biała i brązowa. Brązowa cechuje się bogatym, orzechowym smakiem i doskonale się nadaje do gorących zup i gulaszów, natomiast biała jest delikatniejsa i lepiej pasuje do sałatek, np. taboule. Do surówek należy używać burgulu drobno lub średnioziarnistego, do przystawek gorących - gruboziarnistego. Jest jedną z najstarszych kasz, znaną od ponad 4 tys. lat. Jest dobrym źródłem błonnika, białka, żelaza, fosforu, kwasu foliowego i witaminy B6 i ma niski indeks glikemiczny. Ugotowaną kaszę dodajemy do sałatki tabule, zup lub faszerujemy nią warzywa. Na śniadanie pysznie smakuje z ciepłym mlekiem, miodem i suszonymi owocami Działa rozgrzewająco na organizm w chłodniejsze poranki.
Sklep: Arabskie.pl
>PRZEPIS Arabskie smaki i aromaty
Przepisy kuchni arabskiej
Kibbe. Mięsno-burgolowe kulki nadziewane mięsem i pinią Kibbe - tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej z ciasta burgolowo-mięsnego nadziewane mięsem z orzeszkami pinii. Proporcja na ok. 10 kibbe. Dla większej ilości należy odpowiednio zwiększyć ilości produktów. Ciasto 25 dag mięsa wołowego drobno zmielonego 20 dag kaszy burgol drobnej jasnej 1mała cebula drobno posiekana 1/2 małej łyżeczki soli, pieprz 1 łyżeczka przyprawy do kibbe* 1/2 łyżeczki kuminu olej do głębokiego smażenia Nadzienie mięsne 10 dag mielonego mięsa wołowego (lub baraniego) 1 cebula drobno posiekana 2 łyżki orzechów pinii 1łyżeczka przyprawy do kibbe* 1/2 łyżeczki kurkumy sól, pieprz łyżka masła klarowanego lub oleju do smażenia Przygotowanie Kaszę burgol zalać w miseczce letnią wodą do napęcznienia. Odstawić na ok. 1/2 godz. po czym dobrze odsączyć na sicie. Do malaksera wkładać porcjami mięso, kaszę, cebulę i przyprawy i miksować nożami do uzyskania jednolitej masy. Masa powinna mieć konsystencję ciasta, z którego można ulepić kształt. Jeśli będzie zbyt mało kleista, można dodać nieco wody. Na patelni rozgrzać tłuszcz do smażenia i uprażyć na złoto orzeszki pinii. Zebrać do miseczki i odstawić. Na patelnię wyłożyć mięso, rozgnieść dobrze szpatułką albo widelcem, by nie było zbite. Dodać przyprawy. Smażyć ok. 10 min. często mieszając. Dodać cebulę i smażyć całość aż cebula będzie miękka. Dodać orzeszki pinii. Dosolić do smaku jeśli potrzeba. Zdjąć z ognia. Przestudzić. Z ciasta oderwać kawałek wielkości dużego orzecha włoskiego lub nieco większe, lepić upepić podłużny kształt, zrobić w nim otwór na nadzienie zostawiając cienkie ścianki z ciasta. W otwór do nadziewania wkładać łyżeczkę lub dwie nadzienia mięsnego, zamknąć, zalepić i ukształtować coś w rodzaju kropli wody - z dziubkiem na jednym z końców. Na patelni lub w rondlu rozgrzać taką ilość tłuszczu by kibbe były porządnie w nim zanurzone podczas smażenia. Smażyć na średnim ogniu po obu stronach do zarumienienia. Podawać gorące z jogurtem, z sałatką. Bardzo dobrze smakują również na zimno. Opis potawy i sposób przygotowania kibbe również na naszym blogu: http://arabskiesmaki.blogspot.com/2012/02/kibbe-miesno-burgolowe-kulki-nadziewane.html Smacznego:)
Sklep: Arabskie.pl
>PRZEPIS Arabskie smaki i aromaty
Przepisy kuchni arabskiej
Tabbouleh - zielona pietruszka rządzi Najprawdopodobniej najbardziej popularna bliskowschodnia sałatka. Podawana jako mezze, dodatek do dań głównych, samodzielne danie. Świetna propozycja dla wegetarian. Sałatka naczęściej serwowana w swej czystej postaci - z pietruszką, pomidorem, cebulką. Ale spotkacie również tabbouleh z dodatkowymi składnikami - z soczewicą, z kurczakiem, z tuńczykiem, z cieciorką, z owocem granatu. Proste wykonanie, pyszne danie, kwintesencja arabskiej kuchni. Tabbouleh dla 3-4 osób 20 dag natki pietruszki (naprawdę duży pęczek lub kilka mniejszych) 1 szklanka kaszy burgol jasnej drobnej 1/2 pęczka szczypiorku 2 średnie pomidory lub kilka pomidorków koktailowych opcjonalnie: kawałek ogórka świeżego, czerwona i zielona papryka sok z 1 małej cytryny 1/4 szklanki oliwy 1 łyżeczka suszonej mięty sól, czarny pieprz Kaszę burgol zalać letnią wodą, pozostawić na ok. 1/2 godziny do wchłonięcia płynu przez burgolowe ziarno. Odsączyć nadmiar wody na sicie. (Kaszę można również ugotować na sypko - porcja kaszy + dwie porcje wody + sól + ok. 15 min. na małym ogniu). Pietruszkę (liście i delikatne łodyżki) drobno posiekać. Przełożyć do miseczki, lekko posolić, delikatnie wygnieść i pozostawić na chwilę dla zmiękczenia ostrych pietruszkowych liści. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, ogórek, szczypiorek. Przyprawić czarnym pieprzem, miętą, dosolić jeśli potrzeba. W miseczce wymieszać sok z cytryny, oliwę. Dodać sos do sałatki, wymieszać. Gotowe :) Smacznego!
Sklep: Arabskie.pl
>PRZEPIS Arabskie smaki i aromaty
Przepisy kuchni arabskiej
Dip Kishke Khadra to danie w stylu wiejskim, popularne zarówno w kuchni libańskiej, jak i syryjskiej. Kishkeh khadra, to proste danie, którego przygotowanie nie wymaga żadnego wysiłku. Jest przygotowywany i spożywany na świeżo; stąd słowo khadra (zielony), które oznacza miękki, świeży i niesuszony. Kishkeh Khadra można przygotować jako dip lub mezze lub po prostu jako dodatek do innego dania. Zwykle je się go z chlebem lub z surowymi warzywami. Składniki na 4 porcje 2 szklanki jogurtu niskotłuszczowego 3/4 szklanki drobnego burgolu 1 mała cebula lub 3 szalotki (ewentualnie kilka gałązek szczypiorku z cebulką) 2 ząbki czosnku, rozgniecione ze szczyptą soli 50 g grubo posiekanych orzechów włoskich (mała filiżanka) 1/2 szklanki drobno posiekanej pietruszki 1 łyżka suchej mięty lub 1/4 szklanki drobno pokrojonych świeżych liści mięty sól, można dodać kumin czy mieloną ostrą paprykę oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Umieść sito nad miską i umieść na nim filtr do kawy lub papierowy ręcznik. Wlej jogurt i odcedź przez 1 godzinę. Namocz burgol w gorącej wodzie na 20 minut. Odsącz, a następnie odciśnij, aby usunąć dodatkową wodę. Poszatkuj cebulę, pietruszkę, miętę, orzechy. Wymieszaj pokrojone składniki, burgol, jogurt i przyprawy w dużej misce. Przykryj i wstaw do lodówki na 30 minut. Jeśli chcesz, skrop dip oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia. Saha ła hana! Smacznego!
Sklep: Arabskie.pl
Sklepy zlokalizowane w miastach: Warszawa, Kraków, Łódź, Wrocław, Poznań, Gdańsk, Szczecin, Bydgoszcz, Lublin, Katowice
Szukaj w sklepach lub całym serwisie
1. Sklepy z burgol
2. Szukaj na wszystkich stronach serwisu
t1=0.016, t2=0, t3=0, t4=0.017, t=0.016