burgul
- znaleziono 15 produktów w 2 sklepach
Burgul biały drodny (burhol, borghol, bulgur, burgol), Boltat 0,9 kg (1) Boltat, Turcja
Produkty sypkie > Kasza
Burgul biały drobnoziarnisty Łuskane ziarno pszenne, gotowane, suszone i utłuczone na drobną kaszę. 150 g kaszy ugotować w 300 ml osolonej wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować na niewielkim ogniu ok. 10 min. Istnieją dwie odmiany burgulu - biała i brązowa. Brązowa cechuje się bogatym, orzechowym smakiem i doskonale się nadaje do gorących zup i gulaszów, natomiast biała jest delikatniejsa i lepiej pasuje do sałatek, np. taboule. Do surówek należy używać burgulu drobno lub średnioziarnistego, do przystawek gorących - gruboziarnistego. Jest jedną z najstarszych kasz, znaną od ponad 4 tys. lat. Jest dobrym źródłem błonnika, białka, żelaza, fosforu, kwasu foliowego i witaminy B6 i ma niski indeks glikemiczny. Ugotowaną kaszę dodajemy do sałatki tabule, zup lub faszerujemy nią warzywa. Na śniadanie pysznie smakuje z ciepłym mlekiem, miodem i suszonymi owocami. Działa rozgrzewająco na organizm w chłodniejsze poranki.
Sklep: Arabskie.pl
Burgul biały gruboziarnisty na pilaw (burhol, borghol, bulgur, burgol), Boltat 0,9 kg Boltat, Turcja
Produkty sypkie > Kasza
Burgul biały gruboziarnisty, odmiana na pilaw Łuskane ziarno pszenne, gotowane, suszone i utłuczone na grubą kaszę. 150 g kaszy ugotować w 300 ml osolonej wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować na niewielkim ogniu ok. 10 min. Istnieją dwie odmiany burgulu - biała i brązowa. Brązowa cechuje się bogatym, orzechowym smakiem i doskonale się nadaje do gorących zup i gulaszów, natomiast biała jest delikatniejsa i lepiej pasuje do sałatek, np. taboule. Do surówek należy używać burgulu drobno lub średnioziarnistego, do przystawek gorących - gruboziarnistego. Jest jedną z najstarszych kasz, znaną od ponad 4 tys. lat. Jest dobrym źródłem błonnika, białka, żelaza, fosforu, kwasu foliowego i witaminy B6 i ma niski indeks glikemiczny. Ugotowaną kaszę dodajemy do sałatki tabule, zup lub faszerujemy nią warzywa. Na śniadanie pysznie smakuje z ciepłym mlekiem, miodem i suszonymi owocami Działa rozgrzewająco na organizm w chłodniejsze poranki.
Sklep: Arabskie.pl
Burgul brązowy drobny (burhol, burgol, borghol, Bulgur), 0,9 kg Khater, Liban
Produkty sypkie > Kasza
Burgul brązowy drobny Łuskane ziarno pszenne, gotowne, suszone i utłuczone na grubą, średnią lub drobną kaszę. Istnieją dwie odmiany burgulu - biała i brązowa. Brązowa cechuje się bogatym, orzechowym smakiem i doskonale się nadaje do gorących zup i gulaszów, natomiast biała jest delikatniejsa i lepiej pasuje do sałatek, np. taboule. Do surówek należy używać burgulu drobno lub średnioziarnistego, do przystawek gorących - gruboziarnistego. Jest jedną z najstarszych kasz, znaną od ponad 4 tys. lat. Jest dobrym źródłem błonnika, białka, żelaza, fosforu, kwasu foliowego i witaminy B6 i ma niski indeks glikemiczny. Ugotowaną kaszę dodajemy do sałatki tabule, zup lub faszerujemy nią warzywa. Na śniadanie pysznie smakuje z ciepłym mlekiem, miodem i suszonymi owocami Działa rozgrzewająco na organizm w chłodniejsze poranki.
Sklep: Arabskie.pl
Burgul brązowy gruboziarnisty (burhol, burgol, borghol, Bulgur), 0,9 kg Khater, Liban
Produkty sypkie > Kasza
Burgul brązowy gruboziarnisty Łuskane ziarno pszenne, gotowne, suszone i utłuczone na grubą, średnią lub drobną kaszę. Istnieją dwie odmiany burgulu - biała i brązowa. Brązowa cechuje się bogatym, orzechowym smakiem i doskonale się nadaje do gorących zup i gulaszów, natomiast biała jest delikatniejsa i lepiej pasuje do sałatek, np. taboule. Do surówek należy używać burgulu drobno lub średnioziarnistego, do przystawek gorących - gruboziarnistego. Jest jedną z najstarszych kasz, znaną od ponad 4 tys. lat. Jest dobrym źródłem błonnika, białka, żelaza, fosforu, kwasu foliowego i witaminy B6 i ma niski indeks glikemiczny. Ugotowaną kaszę dodajemy do sałatki tabule, zup lub faszerujemy nią warzywa. Na śniadanie pysznie smakuje z ciepłym mlekiem, miodem i suszonymi owocami Działa rozgrzewająco na organizm w chłodniejsze poranki.
Sklep: Arabskie.pl
Burgul biały gruboziarnisty (burhol, borghol, Bulgur, burgol), 0,9 kg Khater, Liban
Produkty sypkie > Kasza
Burgul biały gruboziarnisty Łuskane ziarno pszenne, gotowne, suszone i utłuczone na grubą, średnią lub drobną kaszę. Istnieją dwie odmiany burgulu - biała i brązowa. Brązowa cechuje się bogatym, orzechowym smakiem i doskonale się nadaje do gorących zup i gulaszów, natomiast biała jest delikatniejsa i lepiej pasuje do sałatek, np. taboule. Do surówek należy używać burgulu drobno lub średnioziarnistego, do przystawek gorących - gruboziarnistego. Jest jedną z najstarszych kasz, znaną od ponad 4 tys. lat. Jest dobrym źródłem błonnika, białka, żelaza, fosforu, kwasu foliowego i witaminy B6 i ma niski indeks glikemiczny. Ugotowaną kaszę dodajemy do sałatki tabule, zup lub faszerujemy nią warzywa. Na śniadanie pysznie smakuje z ciepłym mlekiem, miodem i suszonymi owocami Działa rozgrzewająco na organizm w chłodniejsze poranki.
Sklep: Arabskie.pl
Burgul biały drobny (burhol, borghol,Bulgur, burgol), 0,9 kg Khater, Liban
Produkty sypkie > Kasza
Burgul biały drobny (burhol, borghol,Bulgur, burgol), 0,9 kg Łuskane ziarno pszenne, gotowne, suszone i utłuczone na grubą, średnią lub drobną kaszę. Istnieją dwie odmiany burgulu - biała i brązowa. Brązowa cechuje się bogatym, orzechowym smakiem i doskonale się nadaje do gorących zup i gulaszów, natomiast biała jest delikatniejsa i lepiej pasuje do sałatek, np. taboule. Do surówek należy używać burgulu drobno lub średnioziarnistego, do przystawek gorących - gruboziarnistego. Jest jedną z najstarszych kasz, znaną od ponad 4 tys. lat. Jest dobrym źródłem błonnika, białka, żelaza, fosforu, kwasu foliowego i witaminy B6 i ma niski indeks glikemiczny. Ugotowaną kaszę dodajemy do sałatki tabule, zup lub faszerujemy nią warzywa. Na śniadanie pysznie smakuje z ciepłym mlekiem, miodem i suszonymi owocami Działa rozgrzewająco na organizm w chłodniejsze poranki.
Sklep: Arabskie.pl
>PRZEPIS Arabskie smaki i aromaty
Przepisy kuchni arabskiej
Kasza burgul z soczewicą i cebulą Danie proste w formie i wykonaniu. Zaskakująco bogaty smak wydobyty z prostych składników. Doskonałe danie jednogarnkowe - zaspokoi apetyty najgłodniejszych. Podana z sosem z jogurtu, ogórków i mięty zachwyci nie tylko wegetarian. Porcja na 4 osoby 1 szklanka soczewicy zielonej 1 szklanka kaszy burgul grubej jasnej lub ciemnej 6 średnich cebul 1/2 filiżanki oleju do smażenia, można dodać łyżkę masła klarowanego sól, pieprz, kumin do smaku Do garnka z grubym dnem wlej 4-5 łyżek oleju, na gorący olej wsyp kaszę burgul i soczewicę, wymieszaj i upraż przez kilka minut. Dolej 2 szklanki wody, posól do smaku. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Na patelnii rozgrzej resztę oleju (z dodatkiem masła klarowanego do smaku) i usmaż cebulę pokrojoną w piórka na złoty kolor. Usmażoną cebulę włóż do garnka z kaszą i soczewicą, nie mieszaj. Pozostaw pod przykryciem na 5-10 minut w celu wymieszania aromatów potrawy. Podawaj na ciepło, posypaną kuminem, z jogurtem, z jogurtem z ogórkiem lub sałatką z pomidorów.
Sklep: Arabskie.pl
Kasza Bulgur 500 g TARGROCH
ZDROWA
Kasza bulgur 500 g to jedna z najpopularniejszych kasz na
Sklep: Arkana Smaku
Kasza Bulgur 5 kg TARGROCH
ZDROWA
Kasza bulgur 5kg to jedna z najpopularniejszych kasz na
Sklep: Arkana Smaku
Kasza Bulgur 1000g TARGROCH
ZDROWA
P Kasza bulgur 1000 g to jedna z najpopularniejszych kasz na
Sklep: Arkana Smaku
Frikeh (Freekeh), zielone ziarno pszenicy DURRA, 450 g Durra, Jordania
Produkty sypkie
Frikeh (Freekeh), zielone ziarno pszenicy, 450 g Frikeh (freekeh - szlachetna odmiana kaszy Burgul ) lub farik (arab.
Sklep: Arabskie.pl
Frikeh (Freekeh), zielone ziarno pszenicy, Khater, 900g Khater, Liban
Produkty sypkie
Frikeh (Freekeh), zielone ziarno pszenicy, 0,9 kg Frikeh (freekeh - szlachetna odmiana kaszy Burgul ) lub farik (arab.
Sklep: Arabskie.pl
Frikeh (Freekeh), zielone ziarno pszenicy, 700 g Zaidan al Ammouri & Sons Co., Jordania
Produkty sypkie
Frikeh (Freekeh), zielone ziarno pszenicy, 0,7 kg Frikeh (freekeh - szlachetna odmiana kaszy Burgul ) lub farik (arab.
Sklep: Arabskie.pl
>PRZEPIS Arabskie smaki i aromaty
Przepisy kuchni arabskiej
Zupa z czerwonej soczewicy. Rozgrzewająca i aromatyczna Samo zdrowie. Szorobat adas. Zupa z soczewicy. Bardzo popularna zupa na Bliskim Wschodzie to prostota i smak. Soczewica to bardzo bogate źródło nierozpuszczalnego błonnika, magnezu, wywar warzywny gwarantuje antyoksydanty. Zupa z soczewicy, w chłodne dni doskonale ogrzewa ciało i duszę. W gorące, spożywana na chłodno z dodatkiem dużej ilości soku z cytryny cudownie chłodzi. Podana z pieczywem, pitą czy grzankami, lub przygotowana z dodatkiem burgolu, będzie świetnym i sycącym daniem głównym. Jak zawsze - nie ma jednego, jedynego przepisu na szorobat adas. W niektórych przepisach znajdziecie dodatek warzyw np. marchewki, w innych jednym ze składników podstawowych będzie burgul. Jadłam szorobat adas z dodatkiem szpinaku. Dzielę się moim ulubionym - nieskomplikowany przepis, aromatyczny i wyrafinowany w smaku efekt :) Składniki: 1 kubek czerwonej soczewicy 2 łyżki oliwy lub oleju 1 łyżka masła klarowanego 1 cebula pokrojona w półpiórka lub półplasterki 2 ząbki czosnku 1 pomidor, pokrojony, bez pestek sok z połowy cytryny (lub więcej) 1/2 łyżeczki harrisy 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka mięty suszonej lub garść swieżej 1 - 1 i 1/2 litra rosołu lub wywaru warzywnego sól, pieprz do smaku zielona pietruszka do przybrania i smaku przed podaniem Przygotowanie Rozgrzać olej i masło w rondlu, dodać cebulę, zeszklić delikatnie. Dodać czosnek pokrojony na cieniutkie plasterki lub rozdrobniony i mieszając smażyć aż zacznie wydawać rozkoszny zapach. Należy uważać, by nie przypalić czosnku, bo stanie się gorzki. Dodać przepłukaną soczewicę, pokrojony pomidor, harrisę (można zastąpić ulubioną papryką ostrą lub pominąć, jeśli woli się zupełnie łagodne danie), pozostałe przyprawy (poza miętą) i wywar. Zagotować, przykryć i gotować na wolnym ogniu ok 40 min. mieszając od czasu do czasu. Jeśli zupa jest zbyt gęsta (soczewica się rozgotuje) dodać wody lub rosołu. Na koniec gotowania przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku, dodać miętę. Przybrać pietruchą i podawać np. z domowym chlebem na zakwasie. Saha ła hana!
Sklep: Arabskie.pl
>PRZEPIS Arabskie smaki i aromaty
Przepisy kuchni arabskiej
Mlokhieh (Mloukhieh, molokheya, mulukhiya) to daleki kuzyn szpinaku. Po łacinie - Corchorus Corchorus L. W kuchni bliskowschodniej (głównie w Egipcie, Libanie, Syrii) bardzo popularna jest potrawa w oparciu o mloukhieh i tak samo się nazywająca. W zależności od kuchni i tradycji mloukhieh ma formę bardziej płynną, niemalże jak zupa lub bardziej stałą. Do przygotowania dania używa się liści rośliny - świeże, zamrożone, suszone, suszone sproszkowane czy konserwowane. Do tego mięso z królika, kurczaka czy inne ulubione. Cebula, czosnek, pomidory. I przyprawy. Co kraj to mloukhieh :) My zjedliśmy z jasnym grubym burgolem. Mloukhieh w naszej wersji świetnie będzie smakowało z ryżem czy chlebem. Mloukhieh po damasceńsku wg cioci Amine - puszka mloukhieh 800g - mięso kurczaka - pierś lub inne w ilości ulubionej (ja do mojego dania użyłam 1 kg mięsa z kurzęcych ud) - dwie duże cebule pokrojone w piórka - 4-5 dużych ząbków czosnku utłuczonych w moździerzu z łyżeczką soli na pastę - puszka pomidorów lub 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego - duża czubata łyżka masła klarowanego - ulubione przyprawy do mięsa Zawartość puszki z mloukhieh wyłożyć na sito, przelać wodą i odsączyć. Mięso pokroić w niewielkie kawałki. W misce wymieszać z ulubioną przyprawą (ja użyłam przyprawy sojok, którą ostatnio dość mocno eksploatuję w kuchni, tu się sprawdziła świetnie). Odstawić na pół godziny. W brytfannie lub na dużej patelni rozgrzać masło klarowane i porcjami obsmażać mięso do uzyskania złotego koloru. Dołożyć cebulę i smażyć składniki na sporym ogniu mieszając. Dodać czosnek i chwilę razem smażyć, by czosnek wyraźnie oddał swój aromat. Dodać pomidory (rozdrobnione widelcem) lub pastę (rozmieszaną z połową szklanki wody). Do obłędnie już pachnących składników dodać odsączone mloukhieh. Można wcześniej liście pokroić na mniejsze kawałki. Ja wolałam takie nie pokrojone. Dokładnie wymieszać całą potrawę. Jeśli jest zbyt sucha dolać wody. Dusić na niewielkim ogniu do wymieszania smaków i aromatów, ok. 15-20 min. Dosolić do smaku, można użyć czarnego pieprzu. Mloukhieh konserwowe jest dość kwaśne więc nie ma potrzeby dodatkowo zakwaszać dania. W przypadku wykorzystania mloukhieh suszonego wskazany jest dodatek soku z cytryny. 1 szklankę kaszy burgul jasnej grubej przyprażyć na łyżce masła klarowanego. Zalać 1 i 3/4 szklanki wrzątku, posolić, zawrzeć, przykryć i pozwolić kaszy dojść na sypko na maleńkim ogniu przez 20 min. Gorące mloukhieh podawać na kaszy (lub ryżu). Można wzbogacić smak przez posypanie całości uprażonymi orzeszkami pinii.
Sklep: Arabskie.pl
Sklepy zlokalizowane w miastach: Warszawa, Kraków, Łódź, Wrocław, Poznań, Gdańsk, Szczecin, Bydgoszcz, Lublin, Katowice
Szukaj w sklepach lub całym serwisie
1. Sklepy z burgul
2. Szukaj na wszystkich stronach serwisu
t1=0.034, t2=0, t3=0, t4=0.012, t=0.034