hommos

- znaleziono 11 produktów w 1 sklepie

Hommos, humus z tahini, 180 g - 2827761090

5,90 zł

Hommos, humus z tahini, 180 g Chtoura Garden, Liban

Dania gotowe

Pasta z cieciorki z dodatkiem pasty sezamowej tahini 180 g

Sklep: Arabskie.pl

Hommos z tahini, humus tahina, 370 g Durra - 2827761114

6,90 zł

Hommos z tahini, humus tahina, 370 g Durra Durra, Jordania

Dania gotowe

Hommos z tahini, hummus tahina, 370 g Durra Pasta z cieciorki z dodatkiem pasty sezamowej tahini. Dip do chleba, do mięsa, do warzyw. Dodaj nieco soku z cytryny i oliwy, czosnku jeśli lubisz - i danie jest gotowe. Posyp kuminem, pietruchą zieloną. Przepis na przygotowanie pysznej pasty w produktach powiązanych Opakowanie puszka 370 g Skład: cieciorka, pasta sezamowa tahini, woda, sól, kwasek cytrynowy

Sklep: Arabskie.pl

Hommos, humus tahina (Msabahha), 380 g - 2827760770

6,90 zł

Hommos, humus tahina (Msabahha), 380 g Chtoura Garden, Liban

Dania gotowe

Pasta z cieciorki z dodatkiem pasty sezamowej Tahini Baza do przygotowania zimnej przekąski spożywanej np. z chlebem pita. Zawartość puszki hommosu (hummusu) można doprawić zmiażdżonym czosnkiem, tahini (pasta sezamowa), oliwą i sokiem z cytryny, pietruszką oraz kminem rzymskim, solą do smaku. Przepis na przygotowanie pysznej pasty w produktach powiązanych Opakowanie puszka 380 g

Sklep: Arabskie.pl

Hommos, humus tahina (Msabahha), 850 g - 2827760819

13,90 zł

Hommos, humus tahina (Msabahha), 850 g Chtoura Garden, Liban

Dania gotowe

Hoommos, hummus - Pasta z cieciorki z dodatkiem pasty sezamowej tahini Baza do przygotowania zimnej przekąski spożywanej np. z chlebem pita. Zawartość puszki hommosu (hummusu) można doprawić zmiażdżonym czosnkiem, tahini (pasta sezamowa), oliwą i sokiem z cytryny, pietruszką oraz kminem rzymskim, solą do smaku. Przepis na przygotowanie pysznej pasty w produktach powiązanych Skład: cieciorka, pasta sezamowa, woda, sól, kwasek cytrynowy E330. Opakowanie puszka 850 g

Sklep: Arabskie.pl

>PRZEPIS - 2827761073

0,01 zł

>PRZEPIS Arabskie smaki i aromaty

Przepisy kuchni arabskiej

Dobry hommos musi być lekko kwaskowaty, z wyczuwalnym smakiem czosnku i oliwy. Bardzo ważna jest jakość dodawanej do hommosu pasty z nasion sezamu czyli tahini. Dobra tahini nie może być ani odrobinę gorzka w smaku (bez innych dodatków niż uprażony sezam), bo gorycz tahini bardzo szybko przejdzie do hommosu i zastąpi ten porządany, lekko orzechowy smak.   Hommos podajemy jako przystawkę, jako danie na kolację, jako dodatek do innych dań - zapiekanych warzyw, do mięs, etc. Z kawałkami arabskiego chleba, miękkiego lub przypieczonego i natką pietruszki (która doskonale oczyszcza oddech z czosnkowego aromatu;)   Składniki dla 3-4 osób   2 szklanki suszonej cieciorki 2 rozgniecione ząbki czosnku ok. 1/2 łyżeczki soli, do smaku 1/2 szklanki pasty sezamowej tahini 1/2 świeżego soku z cytryny lub więcej, do smaku oliwa z oliwek szczypta pieprzu kajeńskiego lub papryki chilli grubomielonej do przybrania - ziarenka ciecierzycy, papryczka, chilli, kumin, natka pietruszki, warzywa.   Przygotowanie   Cieciorkę namoczyć na noc. Na drugi dzień gotujemy ok. 2 godziny na wolnym ogniu do miękkości. Odcedzamy (pozostawiamy nieco wody, w której się gotowała cieciorka i kilka ziaren cieciorki do przybrania dania) i miksujemy w blenderze. Dodajemy pastę tahini, czosnek, sok z cytryny i tyle oliwy, by powstała gładka masa. Przyprawiamy solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać nieco wody, w której gotowała się cieciorka. Wstawiamy do lodówki, przed podaniem polewamy oliwą, przybieramy odłożonymi ziarnami cieciorki i natką pietruszki, posypujemy papryką.   Jest to przepis podstawowy. Hommos z mięsem to bardziej treściwa odmiana tego popularnego dania. Hommos jest bardzo wdzięcznym daniem, które pochłonie inne dodatki tworzące z tej pysznej pasty zupełnie nową jakość. Do hommosu-bazy można dodać np. suszone pomidory, awokado, pastę paprykową i co wam w kubkach smakowych zagra ;)   Saha ła hana! Smacznego!

Sklep: Arabskie.pl

>PRZEPIS - 2827760851

0,01 zł

>PRZEPIS Arabskie smaki i aromaty

Przepisy kuchni arabskiej

Hommos (hummus) z gotowanej cieciorki Dobry hommos musi być lekko kwaskowaty, z wyczuwalnym smakiem czosnku i oliwy. Podawaj hommos z kawałkami arabskiego chleba, miękkiego lub przypieczonego, i natką pietruszki (która doskonale oczyszcza oddech z czosnkowego aromatu;) Hommos można przygotować z suszonej cieciorki lub jako gotowe danie z puszki. Jeśli mamy czas preferujemy przygotowanie hummosu na ten pierwszy sposób i taki przepis zamieszczony jest poniżej. Przepis na 2 szklanki hommosu 2 szklanki suszonej cieciorki 2 rozgniecione ząbki czosnku ok. 1/2 łyżeczki soli, do smaku 1/2 szklanki pasty sezamowej tahini 1/2 świeżego soku z cytryny lub więcej, do smaku oliwa z oliwek pieprz kajeński do przybrania - plasterki ogórka, papryka sproszkowana, natka pietruszki   Cieciorkę namocz na noc. Na drugi dzień gotuj ok. 2 godziny na wolnym ogniu do miękkości. Odcedź (pozostaw nieco wody, w której się gotowała cieciorka i kilka ziaren cieciorki do przybrania dania) i zmiksuj w blenderze. Dodaj pastę tahini, czosnek, sok z cytryny i tyle oliwy, by powstała gładka masa. Przypraw solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodaj nieco wody, w której gotowała się cieciorka. Wstaw do lodówki, przed podaniem polej oliwą i ziarnami cieciorki i natką pietruszki, posyp papryką.

Sklep: Arabskie.pl

>PRZEPIS - 2827760850

0,01 zł

>PRZEPIS Arabskie smaki i aromaty

Przepisy kuchni arabskiej

Hommos, hummus (Msabaha na sposób damasceński) To pyszne danie przekąskę można przygotować z suszonej cieciorki. Jest jednak praktyczny, znacznie szybszy sposób na przygotowanie porcji hommosu - wystarczy otworzyć puszkę. No prawie. Danie z puszki wymaga odpowiedniego dopieszczenia smaku czyli... po prostu doprawienia. To nic skomplikowanego. Przepis na 2-3 osoby. Puszka hommosu (hummusu) 3 łyżki pasty sezamowej tahini 3 łyżki jogurtu naturalnego zmiażdżony ząbek czosnku sól, papryka czerwona, kumin i sok z cytryny do smaku oliwa do polania dania lub gorące masło klarowane   Wszystkie składniki oprócz oliwy (masła klarowanego) zmiksować lub wymieszać. Wyłożyć na miseczkę, polać oliwą lub gorącym masłem wg uznania, posypać papryką i kuminem, przybrać pietruszką. Gotowe!Podawać z chlebem arabskim i warzywami jako samodzielne danie lub jako dip/dodatek do mięsa czy warzyw.

Sklep: Arabskie.pl

Chlebek z tahini - aromatyczny zawijaniec - 2827761016

0,01 zł

Chlebek z tahini - aromatyczny zawijaniec Arabskie smaki i aromaty

Przepisy kuchni arabskiej

Chlebek tahini. Na podwieczorek, na niedzielne śniadanie, na ramadanowy deser. Prostota, którą pokochacie. Efektowny, smaczny wypiek z wyraźną nutą kuchni arabskiej w postaci pasty tahini, będącej nadzieniem tych pięknych, słodkich chlebków. Pasta tahini to zmiażdżone ziarna sezamu. Ważne, by były dobrej jakości, bo tylko wtedy tahini nie będzie gorzka. Pasta tahini to składnik wielu arabskich dań - nieodzowny do hommosu (humusu), czyli pasty z cieciorki, do pasty z pieczonych bakłażanów (baba ganuż, mtebbal), sosu tahini... Pasta sezamowa sprawdza się doskonale również w słodkich wypiekach (np. w tych pysznych ciasteczkach), nadając im chałwowy smak. Bo przecież chałwa to nic innego jak tahini właśnie, z dodatkiem cukru i kilku dodatkowych składników. Składniki   1 opakowanie 7 g aktywnych suchych drożdży lub 25 g świeżych  1 łyżeczka cukru 1/4 szklanki letniej wody 1 szklanka mleka 1/4 kostki masła 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 3-4 szklanki uniwersalnej mąki (przyjmuję, że jedna szklanka to ok. 150-160g)  1 szklanka pasty sezamowej tahini lub tej tahini 1 szklanka cukru pudru cynamon, do posypania 1 jajko 2 łyżki wody ziarna sezamu do posypania chlebków Przygotowanie: Drożdże i cukier wkładamy do dużej miski, dodając letnią wodę mieszamy do rozpuszczenia drożdży i cukru. Odstawiamy na bok i czekamy aż drożdże ruszą, spienią się, urosną. W rondlu na maleńkim ogniu podgrzewamy mleko, masło, cukier i sól do rozpuszczenia masła i cukru i połączenia składników. Przestudzoną mleczno maślaną mieszankę łączymy z drożdżami. Stopniowo dodajemy 3 szklanki mąki. Mieszamy, aż składniki dobrze się połączą do uzyskania elastycznego ciasta, które będzie można formować. W razie konieczności dodajemy mąki. Wyrobione ciasto wkładamy do naoliwionej miski. Przykrywamy miskę szczelnie folią, a następnie ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny, aż ciasto podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto delikatnie wyrabiamy i dzielimy na 3 równe części. Wykładamy na stolnicę lub blat lekko posypany mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy kulki ciasta w spokoju na 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temp. ok 180 st. C. Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.  Następnie przygotowujemy nadzienie z pasty sezamowej tahini. (UWAGA: Przed nabraniem tahini z pojemnika, należy wymieszać dobrze zawartość, bo olej sezamowy ma tendencję do oddzielania się.) Łączymy tahini i cukier puder w średniej misce i odstawiamy.  Na stolnicę wykładamy jedną kulkę ciasta, pozostałe są przykryte, by ciasto nie wysychało. Na początku za pomocą dłoni a następnie wałka, rozwałkowujemy ciasto do okręgu o średnicy ok. 25 - 30 cm i grubości ok. 3 mm. Na tak rozwałkowany placek rozsmarowujemy 1/3 nadzienia tahini, prawie do krawędzi. (UWAGA: Jeśli pasta z tahini i cukru będzie zbyt sztywna, by z łatwością ją rozsmarować na cieście, można podgrzać ją w kuchence mikrofalowej przez ok. 20 sek. a następnie wymieszać). Placek ciasta z rozsmarowaną tahini posypujemy cynamonem. Posmarowany i posypany placek zwijamy w ciasny rulon. Następnie rulon skręcamy jak sznurek, trzymając sztywno jeden jego koniec i obracając drugim. Tak skręcony, nieco rozciągnięty rulon ciasta wypełniony tahini skręcamy w postać ślimaka. Końcówkę ciasta wkładamy pod spód otrzymanego w ten sposób, spiralnie skręconego chlebka. Zwinięty chlebek wykładamy na blaszkę do pieczenia, przykrywamy ręcznikiem. Podobnie postępujemy z pozostałymi porcjami ciasta - placek, nadzienie, rulon, skręcony rulon, chlebek jak ślimak. W miseczce rozbełtujemy jajko z wodą i smarujemy pędzlem powierzchnię chlebków. Posypujemy ziarnami sezamu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 - 30 minut do uzyskania złotego koloru chlebków. Wyciągamy, pozwalamy przestygnąć nieco i zajadamy smacznie z herbatą, kawą czy innym ulubionym napojem.

Sklep: Arabskie.pl

Orzechy pinii, (pinia) 75 g - 2860793047

25,90 zł

Orzechy pinii, (pinia) 75 g Arba Gewurze GmbH DE

Bakalie, orzechy, pestki

Orzechy pinii, 30 g Orzechy pinii pozyskiwane są z szyszek pewnego gatunku sosny. Są bogate w tłuszcze. Jada się je na surowo, prażone lub solone. Najlepiej smakują w sosach podawanych do dań z makaronem (są bazą włoskiego pesto), z jagnięciną, w ciastach, sałatkach owocowych i warzywnych, pasują też do dań świątecznych. Są bardzo delikatne w smaku. Uprażonymi na suchej patelni posypujemy sałatki, hommos, fetteh, dania z ryżu i kasz. Kraj pochodzenia: Chiny Opakowanie: pudełko z tworzywa z podajnikiem Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu   Wartości odżywcze w 100 g Wartość energetyczna 2953 kJ/ 715 kcal Tłuszcz 68 g w tym nasycone kwasy tłuszczowe 4,9 g Węglowodany 5,6 g w tym cukry 4,6 g Błonnik 3,7 g Białko 14 g Sól 0,00 g

Sklep: Arabskie.pl

Orzechy pinii, (pinia) 250 g - 2838776191

179,00 zł

Orzechy pinii, (pinia) 250 g -

Bakalie, orzechy, pestki

Orzechy pinii, 250 g Orzechy pinii pozyskiwane są z szyszek pewnego gatunku sosny. Są bogate w tłuszcze. Jada się je na surowo, prażone lub solone. Najlepiej smakują w sosach podawanych do dań z makaronem (są bazą włoskiego pesto), z jagnięciną, w ciastach, sałatkach owocowych i warzywnych, pasują też do dań świątecznych. Są bardzo delikatne w smaku. Uprażonymi na suchej patelni posypujemy sałatki, hommos, fetteh, dania z ryżu i kasz. Kraj pochodzenia: Pakistan Opakowanie: woreczek foliowy Wartości odżywcze orzeszków piniowych (w 100 g) Wartość energetyczna - 673 kcal Białko ogółem - 13,69 g Tłuszcz - 68,39 g Węglowodany - 13,08 g (w tym cukry proste 3,59) Błonnik - 3,7 g Witaminy Witamina C 

Sklep: Arabskie.pl

Orzechy pinii, (pinia) 30 g - 2827760740

19,90 zł

Orzechy pinii, (pinia) 30 g -

Bakalie, orzechy, pestki

Orzechy pinii, 30 g Orzechy pinii pozyskiwane są z szyszek pewnego gatunku sosny. Są bogate w tłuszcze. Jada się je na surowo, prażone lub solone. Najlepiej smakują w sosach podawanych do dań z makaronem (są bazą włoskiego pesto), z jagnięciną, w ciastach, sałatkach owocowych i warzywnych, pasują też do dań świątecznych. Są bardzo delikatne w smaku. Uprażonymi na suchej patelni posypujemy sałatki, hommos, fetteh, dania z ryżu i kasz. Kraj pochodenia: Pakistan Opakowanie: woreczek foliowy Wartości odżywcze orzeszków piniowych (w 100 g) Wartość energetyczna - 673 kcal Białko ogółem - 13,69 g Tłuszcz - 68,39 g Węglowodany - 13,08 g (w tym cukry proste 3,59) Błonnik - 3,7 g Witaminy Witamina C 

Sklep: Arabskie.pl

Sklepy zlokalizowane w miastach: Warszawa, Kraków, Łódź, Wrocław, Poznań, Gdańsk, Szczecin, Bydgoszcz, Lublin, Katowice

Szukaj w sklepach lub całym serwisie

1. Sklepy z hommos

2. Szukaj na wszystkich stronach serwisu

t1=0.025, t2=0, t3=0, t4=0, t=0.025

Dla sprzedawców

copyright © 2005-2024 Sklepy24.pl  |  made by Internet Software House DOTCOM RIVER