jura superstition whisky single malt

- znaleziono 1414 produkty w 15 sklepach

Jura Superstition - 2836035240

184,00 zł

Jura Superstition Jura

Whisky Single Malt

Whisky o drzewno

Sklep: Singlemaltclub.pl

Whisky Isle of Jura Superstition 43% Tattoo Edition 0,7l - 2861526981

235,90 zł

Whisky Isle of Jura Superstition 43% Tattoo Edition 0,7l Whyte and Mackay

Alkohole > Whisky > Szkocka > Single malt

Whisky butelkowana bez określenia wieku. To wyjątkowa edycja, którą marka Isle of Jura poświęciła mieszkańcom niewielkiej, szkockiej wyspy. Wyspiarze z Jury - do czego nawiązuje nazwa ,, Supersition ", to ludzie niezwykle przesądni. Lubią trzymać się zasad, które zostały ustalone setki lat temu. W połączeniu z charakterystyczną etykietą, związaną z celtycką tradycją zdobienia ciała, to ukłon w stronę sił natury oraz symbolizmu. Isle of Jura Supersition charakteryzuje się delikatnym, słodowym aromatem z nutami miodu, suszonych moreli, owsianki, bogatej kompozycji przypraw (w tym pieprzu) oraz obecnością eleganckiego dymu. W smaku rozgrzewająca, łączy niuanse torfu z dymem z drewna sosnowego. Wyczuwalne nuty karmelu, brązowego cukru, włoskich orzechów i imbiru pozostawiają na podniebieniu przyjemne wrażenia. Finisz średniej długości, bogaty w przyprawy korzenne, miód, karmel oraz subtelne akcenty torfu. Doskonałe wydanie dla kolekcjonerów oraz miłośników marki.

Sklep: SmaczaJama.pl

Isle of Jura Superstition / 43% / 0,7 l - produkt dostępny, dostawa 24h! - 2843828659

179,00 zł

Isle of Jura Superstition / 43% / 0,7 l - produkt dostępny, dostawa 24h! Jura / Isle of Jura

Szkocka Whisky Single Malt

Uwaga: wersja w nowym opakowaniu. Zdjęcia przedstawiają poprzednią edycję. Superstition - delikatnie torfowa whisky z destylarni Jura. Powstała jako mieszanka zarówno torfowych i nietorfowych destylatów starzonych w beczkach po bourbonie przez kilka do nawet 21 lat. Aromat tej bursztynowej whisky jest lekko torfowy i dymny z domieszką sherry. Smak słodki, zbożowy z odrobiną kakao i białego pieprzu. Robi wrażenie nieco oleistego. Finisz delikatnie miodowy i umiarkowanie długi.

Sklep: SingleMalt.pl

Whisky Isle of Jura Superstition 0,7l - 2832351985

257,00 zł

Whisky Isle of Jura Superstition 0,7l Whyte and Mackay

Alkohole > Whisky > Szkocka > Blended malt

Posiada intensywny mahoniowy kolor połyskujący w promieniach słońcach. Wyczuwalna nuta marcepanu i miodu oraz charakterystyczny posmak torfu stanowi unikalność tej whisky. Unikalne połączenie różnych whisky Jura: wyrazistej torfowej z łagodną i delikatną.

Sklep: SmaczaJama.pl

Jura 10 yo ORIGIN - 2822985727

132,00 zł

Jura 10 yo ORIGIN Jura

Whisky Single Malt

Whisky o wyraźnym aromacie charakteryzującym się delikatnymi dębowymi nutami z dodatkiem słodyczy miodu i karmelu. Lukrecja przeplata się z aromatem świeżo prażonej kawy. Finish charakteryzujący się słodkością słodu z odrobiną soli. Zawartość alkoholu  40% Pojemność  0,7L Opakowanie  Kartonik Region  Islands (Jura)

Sklep: Singlemaltclub.pl

Jura 16 yo Diurach's Own - 2822985766

239,00 zł

Jura 16 yo Diurach's Own Jura

Whisky Single Malt

Whisky o wyraźnie słodowym aromacie wzbogaconym nutami kwiatowymi i przyprawami,  w szczególności curry. W smaku jednocześnie słodka i odrobinę wytrawna z uwydatniającym się migdałowo

Sklep: Singlemaltclub.pl

Jura Prophecy - 2822985774

265,00 zł

Jura Prophecy Jura

Whisky Single Malt

Whisky o ciekawym torfowo

Sklep: Singlemaltclub.pl

Michael Jackson's Complete Guide to Single Malt Scotch: The World's Best-Selling Book on Malt Whisky - 2876832183

126,42 zł

Michael Jackson's Complete Guide to Single Malt Scotch: The World's Best-Selling Book on Malt Whisky DK PUB

Książki / Literatura obcojęzyczna

Sklep: Libristo.pl

Whisky Isle of Jura 18 YO 0,7l - 2861525936

447,00 zł

Whisky Isle of Jura 18 YO 0,7l Whyte and Mackay

Alkohole > Whisky > Szkocka > Single malt > Island

Najstarsza nielimitowana whisky w portfolio gorzelni Jura - na rynku ponownie od 2018 roku. Destylat dojrzewał w beczkach po bourbonie, a finiszowany był w beczkach po winie bordoskim Grand Cru Classé. Barwa miedziana wpadająca w brąz. W nosie aromaty cynamonu i suszonych jagód, winnych żelków i owoców orzesznika. Nie brak też czerwonych owoców, tak typowych dla tej marki. W ustach whisky jest oleista i gładka, dosyć mocno skoncentrowana; rozpoznamy m.in. wiśnie w brandy, rachatłukum, wodę różaną, prażone orzechy i migdały, kawę mleczną i dżem porzeczkowy. Gdzieś w tle pojawiają się nuty zbożowo-słodowe, przywodzące na myśl kruche ciasteczka, wzmocnione posmakiem prażonych przypraw i cygara. Finisz średnio-długi z niuansami czekolady, olejku pomarańczowego i siana. Trunek idealnie paruje się z twardym serem, np. typu Stilton. Jura to spora, miejscami wciąż dzika wyspa w archipelagu Hebrydów Wewnętrznych. Jest tam tylko jedna droga, jest też jeden pub i jedna destylarnia. Odznacza się ona wyraźnie w krajobrazie wyspy - niczym pieczęć, która spaja jej dzieje z historią jej ludu. Wyspiarze znani są ze swego zamiłowania do rodzimej whisky, ta z kolei jest znana i ceniona ze względu na unikalny styl. Jura nigdy nie była gęsto zaludniona - nawet współcześnie zamieszkuje ją raptem 200 mieszkańców. Mimo to poszczycić się może długą i ciekawą tradycją gorzelniczą. Dokumenty z XVIII w. mówią o wcale licznych przypadkach gorzelnictwa amatorskiego, dla którego podstawowy surowiec stanowiły owoce jarzębiny. Domowym jarzębiakiem chętnie zaprawiano też whisky - najpewniej sprowadzaną, nie miejscową. Pierwsza legalna destylarnia powstała w 1810 roku w Craighouse, a założył ją Archibald Campbell. Na przestrzeni lat destylarnia przyjmowała różne nazwy: Craighouse, Small Isles, Caol nan Eilean, w końcu zaś Jura. Ograniczona liczba lokalnych odbiorców i konieczność transportu tak surowca, jak i trunku, którego produkcja - choć nie największa - znacznie przekraczała zapotrzebowanie mieszkańców wyspy i wymuszała poszukiwanie innych rynków zbytu, bynajmniej nie ułatwiały przedsiębiorstwu życia. Nic zatem dziwnego, że podczas pierwszej wielkiej recesji, która dotknęła szkocką branżę gorzelniczą w roku 1901, destylarnię na kilkadziesiąt lat zamknięto. Jej działalność wznowiono dopiero w roku 1963 za sprawą wysiłku dwóch przedsiębiorców i właścicieli gruntów: Robina Fletchera i Tony'ego Riley-Smitha. W sobie tylko znany sposób mężczyźni wyczuli potencjał komercyjny inwestycji, ale równie ważne było dla nich powstrzymanie dalszego wyludniania się Jury. Inwestycję kredytowała firma Charles Mackinlay & Co., nowe budynki i linię produkcyjną zaprojektował zaś znany ze swego fachu William Delme-Evans. Współczesna destylarnia nosi wszelkie znamiona architektury użytkowej tego rodzaju z lat 60. XX w.: duże, przestronne pomieszczenia z nowoczesną aparaturą, sterylne zbiorniki fermentacyjne ze stali nierdzewnej, bardzo wysokie kolumny fermentacyjne (770 cm) o pojemności przekraczającej 20 tys. litrów. Nie ulega wątpliwości, że plany produkcyjne i sprzedażowe już wtedy były ambitne. Pierwszy single malt pod marką Isle of Jura pojawił się w 1974 roku. W odróżnieniu od whiskies z sąsiedniej wyspy Islay nie była to whisky torfowa. Ta właściwie nigdy w Isle of Jura się nie przyjęła; dopiero w 2009 roku destylarnia wypuściła na rynek edycję Prophecy, do produkcji której użyto słodu suszonego dymem torfowym. Standardowa zawartość fenoli w słodzie nie przekracza jednak 0,5 ppm. Swoista dla Isle of Jura jest natomiast pewna zbożowa szorstkość młodych destylatów, wynikająca z krótkiego czasu fermentacji (54 godziny). Nutę słodowo-zbożową wyczujemy nawet w dojrzalszych single maltach, a łagodnieje ona dopiero w procesie powolnego starzenia whisky. Isle of Jura dojrzewa w beczkach po bourbonie (zarówno z pierwszego napełnienia, jak i napełnianych ponownie), a za sprawą mistrza gorzelniczego Richarda Patersona - również po sherry, czemu zawdzięcza swój słodki, bogaty bukiet z nutami suszonych owoców. Od jakiegoś czasu destylarnia wykorzystuje też beczki po winie - w tym Bordeaux Grand Cru Classé. Obecnie Isle of Jura należy do firmy Whyte & Mackay, która od 2014 roku jest częścią filipińskiej grupy Emperador.

Sklep: SmaczaJama.pl

Whisky Isle of Jura 20 YO One and All 0,7l - 2861525937

1245,00 zł

Whisky Isle of Jura 20 YO One and All 0,7l Whyte and Mackay

Alkohole > Whisky > Szkocka > Single malt > Island

Specjalna, limitowana edycja whisky z destylarni Jura w Craighouse. Isle of Jura One and All to owoc ponad dwudziestoletniej pracy gorzelników, który reprezentować ma najlepsze cechy wyspiarskiej społeczności: od zażyłości i legendarnej solidarności Diurachów - jak z gaelickiego nazywają siebie mieszkańcy Jury - aż po pracowitość i solidność szeregowych pracowników destylarni, odpowiedzialnych za powstawanie wielokrotnie nagradzanych trunków. One and All to pełna dumy opowieść o sile więzi, wzajemności i współpracy. Stworzona przez zespół pracowników destylarni pod kierownictwem mistrza gorzelniczego Richarda Patersona, do sprzedaży trafiła wczesną jesienią 2017 roku w liczbie 5 tys. butelek. Pod okiem Patersona destylat dojrzewał w beczkach po bourbonie i sherry, a także w beczkach po winie musującym ze szczepu cabernet franc oraz winach ze szczepów pinot noir i cabernet sauvignon. Whisky nie jest filtrowana na zimno ani rozcieńczana. Butelkowana z mocą 51% alk. obj. Kolor : siena palona z połyskliwie bursztynowymi refleksami. Zapach : typowe dla Isle of Jura nuty winne nabierają tu niebywałej intensywności; wyczujemy suszone owoce, toffi, imbir, syrop klonowy, lukrecję i białą czekoladę. W tle akcenty pomarańczy, marcepana i wanilii, złagodzone subtelnymi niuansami kwiatowymi. Smak : w pierwszej chwili whisky wydaje się bardzo słodka, wręcz syropowata, jednak wrażenie to zmienia się momentalnie; pojawiają się nuty winne, balsamiczne, zza których wyłania się szlachetna dębina zaprawiona aromatycznym i wytrawnym czarnym pieprzem. Finisz : długi, słodki, zrównoważony nutami pierniczków korzennych i liści tytoniu. Jura to spora, miejscami wciąż dzika wyspa w archipelagu Hebrydów Wewnętrznych. Jest tam tylko jedna droga, jest też jeden pub i jedna destylarnia. Odznacza się ona wyraźnie w krajobrazie wyspy - niczym pieczęć, która spaja jej dzieje z historią jej ludu. Wyspiarze znani są ze swego zamiłowania do rodzimej whisky, ta z kolei jest znana i ceniona ze względu na unikalny styl. Jura nigdy nie była gęsto zaludniona - nawet współcześnie zamieszkuje ją raptem 200 mieszkańców. Mimo to poszczycić się może długą i ciekawą tradycją gorzelniczą. Dokumenty z XVIII w. mówią o wcale licznych przypadkach gorzelnictwa amatorskiego, dla którego podstawowy surowiec stanowiły owoce jarzębiny. Domowym jarzębiakiem chętnie zaprawiano też whisky - najpewniej sprowadzaną, nie miejscową. Pierwsza legalna destylarnia powstała w 1810 roku w Craighouse, a założył ją Archibald Campbell. Na przestrzeni lat destylarnia przyjmowała różne nazwy: Craighouse, Small Isles, Caol nan Eilean, w końcu zaś Jura. Ograniczona liczba lokalnych odbiorców i konieczność transportu tak surowca, jak i trunku, którego produkcja - choć nie największa - znacznie przekraczała zapotrzebowanie mieszkańców wyspy i wymuszała poszukiwanie innych rynków zbytu, bynajmniej nie ułatwiały przedsiębiorstwu życia. Nic zatem dziwnego, że podczas pierwszej wielkiej recesji, która dotknęła szkocką branżę gorzelniczą w roku 1901, destylarnię na kilkadziesiąt lat zamknięto. Jej działalność wznowiono dopiero w roku 1963 za sprawą wysiłku dwóch przedsiębiorców i właścicieli gruntów: Robina Fletchera i Tony'ego Riley-Smitha. W sobie tylko znany sposób mężczyźni wyczuli potencjał komercyjny inwestycji, ale równie ważne było dla nich powstrzymanie dalszego wyludniania się Jury. Inwestycję kredytowała firma Charles Mackinlay & Co., nowe budynki i linię produkcyjną zaprojektował zaś znany ze swego fachu William Delme-Evans. Współczesna destylarnia nosi wszelkie znamiona architektury użytkowej tego rodzaju z lat 60. XX w.: duże, przestronne pomieszczenia z nowoczesną aparaturą, sterylne zbiorniki fermentacyjne ze stali nierdzewnej, bardzo wysokie kolumny fermentacyjne (770 cm) o pojemności przekraczającej 20 tys. litrów. Nie ulega wątpliwości, że plany produkcyjne i sprzedażowe już wtedy były ambitne. Pierwszy single malt pod marką Isle of Jura pojawił się w 1974 roku. W odróżnieniu od whiskies z sąsiedniej wyspy Islay nie była to whisky torfowa. Ta właściwie nigdy w Isle of Jura się nie przyjęła; dopiero w 2009 roku destylarnia wypuściła na rynek edycję Prophecy, do produkcji której użyto słodu suszonego dymem torfowym. Standardowa zawartość fenoli w słodzie nie przekracza jednak 0,5 ppm. Swoista dla Isle of Jura jest natomiast pewna zbożowa szorstkość młodych destylatów, wynikająca z krótkiego czasu fermentacji (54 godziny). Nutę słodowo-zbożową wyczujemy nawet w dojrzalszych single maltach, a łagodnieje ona dopiero w procesie powolnego starzenia whisky. Isle of Jura dojrzewa w beczkach po bourbonie (zarówno z pierwszego napełnienia, jak i napełnianych ponownie), a za sprawą mistrza gorzelniczego Richarda Patersona - również po sherry, czemu zawdzięcza swój słodki, bogaty bukiet z nutami suszonych owoców. Od jakiegoś czasu destylarnia wykorzystuje też beczki po winie - w tym Bordeaux Grand Cru Classé. Obecnie Isle of Jura należy do firmy Whyte & Mackay, która od 2014 roku jest częścią filipińskiej grupy Emperador.

Sklep: SmaczaJama.pl

Whisky Isle of Jura Journey 0,7l - 2861525938

196,00 zł

Whisky Isle of Jura Journey 0,7l Whyte and Mackay

Alkohole > Whisky > Szkocka > Single malt > Island

Isle of Jura Journey to najmłodsza whisky w portfolio gorzelni Jura. Butelkowana ze standardową mocą 40% alk., na rynku od połowy 2018 roku. Producent nie podaje oznaczenia wieku, wiadomo natomiast, że destylat dojrzewał wyłącznie w wyselekcjonowanych beczkach po bourbonie. Trunkowi brak charakterystycznych dla Isle of Jura nut sherry, ale brak ten całkowicie rekompensują subtelne, łagodne i czyste aromaty płynnego masła, wanilii, słodu i migdałów w cukrze. W smaku przeważa słodycz: wyraźnie wyczuwalnym brzoskwiniom, toffi, orzechom, rodzynkom i morelom przeciwstawia się jedynie nieco cierpkich nut drzewnych. Finisz średnio-krótki, lekki, minimalnie cierpki. Na tak wygładzonym tle zaskoczyć może odrobina dymu - równie nietypowa jak nieobecność sherry. Całość jest prostolinijna, harmonijna i bezpretensjonalna. Najbardziej przypadnie do gustu miłośnikom dobrej whiskey irlandzkiej. Jura to spora, miejscami wciąż dzika wyspa w archipelagu Hebrydów Wewnętrznych. Jest tam tylko jedna droga, jest też jeden pub i jedna destylarnia. Odznacza się ona wyraźnie w krajobrazie wyspy - niczym pieczęć, która spaja jej dzieje z historią jej ludu. Wyspiarze znani są ze swego zamiłowania do rodzimej whisky, ta z kolei jest znana i ceniona ze względu na unikalny styl. Jura nigdy nie była gęsto zaludniona - nawet współcześnie zamieszkuje ją raptem 200 mieszkańców. Mimo to poszczycić się może długą i ciekawą tradycją gorzelniczą. Dokumenty z XVIII w. mówią o wcale licznych przypadkach gorzelnictwa amatorskiego, dla którego podstawowy surowiec stanowiły owoce jarzębiny. Domowym jarzębiakiem chętnie zaprawiano też whisky - najpewniej sprowadzaną, nie miejscową. Pierwsza legalna destylarnia powstała w 1810 roku w Craighouse, a założył ją Archibald Campbell. Na przestrzeni lat destylarnia przyjmowała różne nazwy: Craighouse, Small Isles, Caol nan Eilean, w końcu zaś Jura. Ograniczona liczba lokalnych odbiorców i konieczność transportu tak surowca, jak i trunku, którego produkcja - choć nie największa - znacznie przekraczała zapotrzebowanie mieszkańców wyspy i wymuszała poszukiwanie innych rynków zbytu, bynajmniej nie ułatwiały przedsiębiorstwu życia. Nic zatem dziwnego, że podczas pierwszej wielkiej recesji, która dotknęła szkocką branżę gorzelniczą w roku 1901, destylarnię na kilkadziesiąt lat zamknięto. Jej działalność wznowiono dopiero w roku 1963 za sprawą wysiłku dwóch przedsiębiorców i właścicieli gruntów: Robina Fletchera i Tony'ego Riley-Smitha. W sobie tylko znany sposób mężczyźni wyczuli potencjał komercyjny inwestycji, ale równie ważne było dla nich powstrzymanie dalszego wyludniania się Jury. Inwestycję kredytowała firma Charles Mackinlay & Co., nowe budynki i linię produkcyjną zaprojektował zaś znany ze swego fachu William Delme-Evans. Współczesna destylarnia nosi wszelkie znamiona architektury użytkowej tego rodzaju z lat 60. XX w.: duże, przestronne pomieszczenia z nowoczesną aparaturą, sterylne zbiorniki fermentacyjne ze stali nierdzewnej, bardzo wysokie kolumny fermentacyjne (770 cm) o pojemności przekraczającej 20 tys. litrów. Nie ulega wątpliwości, że plany produkcyjne i sprzedażowe już wtedy były ambitne. Pierwszy single malt pod marką Isle of Jura pojawił się w 1974 roku. W odróżnieniu od whiskies z sąsiedniej wyspy Islay nie była to whisky torfowa. Ta właściwie nigdy w Isle of Jura się nie przyjęła; dopiero w 2009 roku destylarnia wypuściła na rynek edycję Prophecy, do produkcji której użyto słodu suszonego dymem torfowym. Standardowa zawartość fenoli w słodzie nie przekracza jednak 0,5 ppm. Swoista dla Isle of Jura jest natomiast pewna zbożowa szorstkość młodych destylatów, wynikająca z krótkiego czasu fermentacji (54 godziny). Nutę słodowo-zbożową wyczujemy nawet w dojrzalszych single maltach, a łagodnieje ona dopiero w procesie powolnego starzenia whisky. Isle of Jura dojrzewa w beczkach po bourbonie (zarówno z pierwszego napełnienia, jak i napełnianych ponownie), a za sprawą mistrza gorzelniczego Richarda Patersona - również po sherry, czemu zawdzięcza swój słodki, bogaty bukiet z nutami suszonych owoców. Od jakiegoś czasu destylarnia wykorzystuje też beczki po winie - w tym Bordeaux Grand Cru Classé. Obecnie Isle of Jura należy do firmy Whyte & Mackay, która od 2014 roku jest częścią filipińskiej grupy Emperador.

Sklep: SmaczaJama.pl

Whisky Isle of Jura The Road 1l - 2861525939

447,00 zł

Whisky Isle of Jura The Road 1l Whyte and Mackay

Alkohole > Whisky > Szkocka > Single malt > Island

Jedna z pięciu nierocznikowanych whiskies z gorzelni Jura - część edycji specjalnej, stworzonej pierwotnie z myślą o handlu wolnocłowym. Inspiracją dla nazwy była podobno głośna powieść postapokaliptyczna autorstwa jednego z najważniejszych współczesnych pisarzy, Cormaca McCarthy'ego. Whisky dojrzewała w beczkach z amerykańskiego dębu, nim została przelana do beczek po dwudziestoletniej sherry Pedro Ximénez. Butelkowana z mocą 43,6%. Kolor: rudy z miedzianymi refleksami. Zapach: przyprawy korzenne, melasa, ciemne owoce i brązowy cukier - niczym najwyższej klasy rum typu spiced. W tle ananas, nuty słodu, kwiatów i trawy. Smak: dobrze zbalansowany, korzenno-owocowy; czuć ciasto piernikowe, czekoladę mleczną i suszone owoce, zwłaszcza rodzynki. Słodycz trunku równoważą subtelne nuty dymne. Finisz: długi, oleisty z niuansami orzechów i cynamonu. Jura to spora, miejscami wciąż dzika wyspa w archipelagu Hebrydów Wewnętrznych. Jest tam tylko jedna droga, jest też jeden pub i jedna destylarnia. Odznacza się ona wyraźnie w krajobrazie wyspy - niczym pieczęć, która spaja jej dzieje z historią jej ludu. Wyspiarze znani są ze swego zamiłowania do rodzimej whisky, ta z kolei jest znana i ceniona ze względu na unikalny styl. Jura nigdy nie była gęsto zaludniona - nawet współcześnie zamieszkuje ją raptem 200 mieszkańców. Mimo to poszczycić się może długą i ciekawą tradycją gorzelniczą. Dokumenty z XVIII w. mówią o wcale licznych przypadkach gorzelnictwa amatorskiego, dla którego podstawowy surowiec stanowiły owoce jarzębiny. Domowym jarzębiakiem chętnie zaprawiano też whisky - najpewniej sprowadzaną, nie miejscową. Pierwsza legalna destylarnia powstała w 1810 roku w Craighouse, a założył ją Archibald Campbell. Na przestrzeni lat destylarnia przyjmowała różne nazwy: Craighouse, Small Isles, Caol nan Eilean, w końcu zaś Jura. Ograniczona liczba lokalnych odbiorców i konieczność transportu tak surowca, jak i trunku, którego produkcja - choć nie największa - znacznie przekraczała zapotrzebowanie mieszkańców wyspy i wymuszała poszukiwanie innych rynków zbytu, bynajmniej nie ułatwiały przedsiębiorstwu życia. Nic zatem dziwnego, że podczas pierwszej wielkiej recesji, która dotknęła szkocką branżę gorzelniczą w roku 1901, destylarnię na kilkadziesiąt lat zamknięto. Jej działalność wznowiono dopiero w roku 1963 za sprawą wysiłku dwóch przedsiębiorców i właścicieli gruntów: Robina Fletchera i Tony'ego Riley-Smitha. W sobie tylko znany sposób mężczyźni wyczuli potencjał komercyjny inwestycji, ale równie ważne było dla nich powstrzymanie dalszego wyludniania się Jury. Inwestycję kredytowała firma Charles Mackinlay & Co., nowe budynki i linię produkcyjną zaprojektował zaś znany ze swego fachu William Delme-Evans. Współczesna destylarnia nosi wszelkie znamiona architektury użytkowej tego rodzaju z lat 60. XX w.: duże, przestronne pomieszczenia z nowoczesną aparaturą, sterylne zbiorniki fermentacyjne ze stali nierdzewnej, bardzo wysokie kolumny fermentacyjne (770 cm) o pojemności przekraczającej 20 tys. litrów. Nie ulega wątpliwości, że plany produkcyjne i sprzedażowe już wtedy były ambitne. Pierwszy single malt pod marką Isle of Jura pojawił się w 1974 roku. W odróżnieniu od whiskies z sąsiedniej wyspy Islay nie była to whisky torfowa. Ta właściwie nigdy w Isle of Jura się nie przyjęła; dopiero w 2009 roku destylarnia wypuściła na rynek edycję Prophecy, do produkcji której użyto słodu suszonego dymem torfowym. Standardowa zawartość fenoli w słodzie nie przekracza jednak 0,5 ppm. Swoista dla Isle of Jura jest natomiast pewna zbożowa szorstkość młodych destylatów, wynikająca z krótkiego czasu fermentacji (54 godziny). Nutę słodowo-zbożową wyczujemy nawet w dojrzalszych single maltach, a łagodnieje ona dopiero w procesie powolnego starzenia whisky. Isle of Jura dojrzewa w beczkach po bourbonie (zarówno z pierwszego napełnienia, jak i napełnianych ponownie), a za sprawą mistrza gorzelniczego Richarda Patersona - również po sherry, czemu zawdzięcza swój słodki, bogaty bukiet z nutami suszonych owoców. Od jakiegoś czasu destylarnia wykorzystuje też beczki po winie - w tym Bordeaux Grand Cru Classé. Obecnie Isle of Jura należy do firmy Whyte & Mackay, która od 2014 roku jest częścią filipińskiej grupy Emperador.

Sklep: SmaczaJama.pl

Whisky Tullibardine Sovereign Single Malt Scotch Whisky 43% 0,7l - 2861526271

199,00 zł

Whisky Tullibardine Sovereign Single Malt Scotch Whisky 43% 0,7l Tullibardine

Alkohole > Whisky > Szkocka > Single malt > Highland

Popisową whisky Tullibardine z całą pewnością można określić Sovereign Single Malt, która dojrzewa w beczkach po pierwszym napełnieniu bourbonu. Charakteryzuje się ona pięknym złocistym kolorem oraz kwiatowym subtelnym aromatem. W jej zapachu można z łatwością dostrzec szczególne nuty jęczmienia oraz delikatność wanilii. Finisz jest niezwykły, z dość wyrazistym zakończeniem; mocno zaakcentowanym balsamiczną teksturą i nutą ostrzejszej przyprawy.

Sklep: SmaczaJama.pl

Whisky Single Malt Whisky Prologue Z. Kozuba i Synowie 0,7l - 2832354469

319,00 zł

Whisky Single Malt Whisky Prologue Z. Kozuba i Synowie 0,7l Kozuba i synowie

Delikatesy > Alcohols

Pierwsza z serii whisky przygotowanych przez destylarnie Kozubów - Prologue, to single malt przygotowany na słodach Pale Ale, wędzonym i karmelizowanym. Leżakuje 3 lata w świeżych beczkach z dębu amerykańskiego.  Jest to limitowana edycja - wypuszczonych zostało tylko 1400 butelek, a każda z nich jest ręcznie sygnowana przez Master Distillera Z. Kozubę.

Sklep: SmaczaJama.pl

Whisky Tullibardine 228l Burgundy Cask Single Malt Scotch Whisky 43% 0,7l - 2861526269

196,00 zł

Whisky Tullibardine 228l Burgundy Cask Single Malt Scotch Whisky 43% 0,7l Tullibardine

Alkohole > Whisky > Szkocka > Single malt > Highland

Niezwykłe wrażenia po spotkaniu z tym whisky osiąga się, dzięki wkładowi pracy już na etapie procesu jej przygotowania. Istnienie Tullibardine 228l Burgundy Cask Single Malt rozpoczyna się, jak sama nazwa wskazuje, od leżakowania w 228 litrowych beczkach, w których trzymano wcześniej Pinot Noir z Chateu de Chassagne Montrachet. Zmysł powonienia z pewnością zarejestruje w niej obecność soczystej czerwonej wiśni, delikatnej wanilii, nut słodkiej czekolady oraz odrobiny tureckich słodyczy. Po pierwszych wrażeniach, przychodzi czas na kolejne - można wtedy wyczuć świeżość owoców leśnych, jeszcze więcej słodkiej czekolady oraz minimalną pikanterię na finiszu. Idealna propozycja dla wymagających konsumentów.

Sklep: SmaczaJama.pl

szukaj w Kangoo jura superstition whisky single malt

Sklepy zlokalizowane w miastach: Warszawa, Kraków, Łódź, Wrocław, Poznań, Gdańsk, Szczecin, Bydgoszcz, Lublin, Katowice

Szukaj w sklepach lub całym serwisie

1. Sklepy z jura superstition whisky single malt

2. Szukaj na wszystkich stronach serwisu

t1=0.062, t2=0, t3=0, t4=0.02, t=0.062

Dla sprzedawców

copyright © 2005-2024 Sklepy24.pl  |  made by Internet Software House DOTCOM RIVER