mloukhieh

- znaleziono 3 produkty w 1 sklepie

Mloukhieh, mlukije, 200 g - 2827761140

17,90 zł

Mloukhieh, mlukije, 200 g Abido, Liban

Przetwory warzywne > Warzywa suszone

Mloukhieh, mlukije, Abido 200 g Suszone liście rośliny ( Corchorus Corchorus L.). Inne nazwy to: molokheya, mulukhiya. Daleki kuzyn szpinaku jest składnikiem tradycyjnej bliskowschodniej potrawy o tej samej nazwie. Ma szerokie zastosowanie w kuchni egipskiej, syryjskiej, libańskiej. Bogate w żelazo i wysokokaloryczne danie. Opakowanie kartonik 200 g

Sklep: Arabskie.pl

>PRZEPIS - 2827760853

0,01 zł

>PRZEPIS Arabskie smaki i aromaty

Przepisy kuchni arabskiej

Mlokhieh (Mloukhieh, molokheya, mulukhiya)   to daleki kuzyn szpinaku. Po łacinie - Corchorus Corchorus L. W kuchni bliskowschodniej (głównie w Egipcie, Libanie, Syrii) bardzo popularna jest potrawa w oparciu o mloukhieh i tak samo się nazywająca. W zależności od kuchni i tradycji mloukhieh ma formę bardziej płynną, niemalże jak zupa lub bardziej stałą. Do przygotowania dania używa się liści rośliny - świeże, zamrożone, suszone, suszone sproszkowane czy konserwowane. Do tego mięso z królika, kurczaka czy inne ulubione. Cebula, czosnek, pomidory. I przyprawy. Co kraj to mloukhieh :) My zjedliśmy z jasnym grubym burgolem. Mloukhieh w naszej wersji świetnie będzie smakowało z ryżem czy chlebem.    Mloukhieh po damasceńsku wg cioci Amine     - puszka mloukhieh 800g - mięso kurczaka - pierś lub inne w ilości ulubionej (ja do mojego dania użyłam 1 kg mięsa z kurzęcych ud) - dwie duże cebule pokrojone w piórka - 4-5 dużych ząbków czosnku utłuczonych w moździerzu z łyżeczką soli na pastę - puszka pomidorów lub 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego - duża czubata łyżka masła klarowanego - ulubione przyprawy do mięsa   Zawartość puszki z mloukhieh wyłożyć na sito, przelać wodą i odsączyć.   Mięso pokroić w niewielkie kawałki. W misce wymieszać z ulubioną przyprawą (ja użyłam przyprawy sojok, którą ostatnio dość mocno eksploatuję w kuchni, tu się sprawdziła świetnie). Odstawić na pół godziny.   W brytfannie lub na dużej patelni rozgrzać masło klarowane i porcjami obsmażać mięso do uzyskania złotego koloru. Dołożyć cebulę i smażyć składniki na sporym ogniu mieszając.  Dodać czosnek i chwilę razem smażyć, by czosnek wyraźnie oddał swój aromat. Dodać pomidory (rozdrobnione widelcem) lub pastę (rozmieszaną z połową szklanki wody).  Do obłędnie już pachnących składników dodać odsączone mloukhieh. Można wcześniej liście pokroić na mniejsze kawałki. Ja wolałam takie nie pokrojone.  Dokładnie wymieszać całą potrawę. Jeśli jest zbyt sucha dolać wody. Dusić na niewielkim ogniu do wymieszania smaków i aromatów, ok. 15-20 min. Dosolić do smaku, można użyć czarnego pieprzu. Mloukhieh konserwowe jest dość kwaśne więc nie ma potrzeby dodatkowo zakwaszać dania. W przypadku wykorzystania mloukhieh suszonego wskazany jest dodatek soku z cytryny.    1 szklankę kaszy burgul jasnej grubej przyprażyć na łyżce masła klarowanego. Zalać 1 i 3/4 szklanki wrzątku, posolić, zawrzeć, przykryć i pozwolić kaszy dojść na sypko na maleńkim ogniu przez 20 min.   Gorące mloukhieh podawać na kaszy (lub ryżu). Można wzbogacić smak przez posypanie całości uprażonymi orzeszkami pinii.

Sklep: Arabskie.pl

>PRZEPIS - 2827760871

0,01 zł

>PRZEPIS Arabskie smaki i aromaty

Przepisy kuchni arabskiej

Sambousek - arabskie pierożki Sambousek to małe pierożki serwowane jako mezze (przystawka) lub przekąska. Wypełnione mielonym mięsem (w krajach arabskich zwykle wołowiną lub baraniną), ale mogą być wypełnione szpinakiem, fetą lub innym serem. Prezentujemy przepis pierożki z dwoma rodzajami nadzienia: mięso z pieczarkami i orzechami włoskimi oraz z mloukhieh (świetny zamiennik szpinaku). Ciasto na pierożki jest zwykle drożdżowe. My robimy sambousek z ciasta krucho-drożdżowego, bo takie nam smakują najbardziej. Ciasto krucho-drożdżowe (Przepis w rodzinie "od zawsze". Świetnie sprawdza się w pasztecikach w okolicach Wigilii) 50 dag mąki pszennej 15 dag margaryny 5-6 dag drożdży 2 jajka 2 żółtka 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (ja używam dobrego jogurtu naturalnego)  2 łyżki mleka łyżeczka cukru, pół łyżeczki soli - do smaku W miseczce rozkruszyć drożdże, dodać cukier, odrobinę mąki i ciepłe mleko. Wymieszać, pozwolić drożdżom "ruszyć". Margarynę posiekać z mąką, dodać jajka, żółtka, sól i wyrośnięte drożdże. Wyrobić elastyczne ciasto, przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia. Farsz mięsny Farsz wzbogacony orzechami włoskimi (częsty dodatek w kuchni arabskiej) z dodatkiem pieczarek i cebuli 1/2 kg dobrego mięsa mielonego (nasz farsz powstał z mielonej łopatki wieprzowej) 1/4 kg drobno pokrojonych pieczarek szklanka posiekanych orzechów włoskich szklanka drobno pokrojonej cebuli (lub posiekanej w malakserze) łyżka przyprawy ras el hanout 3 łyżki melasy z granatów płaska łyżeczka soli pieprz czarny wg upodobania do smaku masło klarowane lub inny tłuszcz do smażenia Na patelni z rozgranym tłuszczem do smażenia, na dość mocnym ogniu, przysmażyć pieczarki (raczej nie dusić, by nie puściły soku, ale właśnie przysmażyć). Gy pieczarki będą miękkie i delikatnie przysmażone, dodać cebulę i posiekane orzechy i dusić do zeszklenia cebuli. Odłożyć na bok. Na patelni przysmażyć mięso mielone, dodać przyprawy. W misce dokładnie wymieszać mięso z faszem grzybowo-cebulowo-orzechowym.    Gdy masa będzie za sucha można dodać surowe jajko dla związania składników. Farsz z mloukhieh Mloukhieh to roślina będąca kuzynem szpinaku, świetnie szpianak zastępuje w farszu naszych pierożków. puszka mloukhieh 800 g pół szklanki posiekanych orzechów 2 ząbki czosnku sól (ostrożnie - mloukhieh jest w delikatnej solance) pieprz do smaku masło klarowane do smażenia Mloukhieh delikatnie przepłukać na sicie, odsączyć, posiekać. Na patelni rozgrzać małą łyżkę masła, dodać posiekany czosnek i orzechy. Smażyć 2-3 minuty na średnim ogniu. Dodać mloukhieh i przyprawy. Dusić ok. 10 min. dla powiązania smaku składników i wyparowania nadmiaru płynu. Przygotowanie Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, odkroić kawałek, resztę przykryć, by nie wysychało. Rozwałkować cienkie ciasto. Dużą szklanką lub inna ulubioną formą wykrawać dość duże koła, nałożyć farsz, skleić. Ciasto w pierożkach będzie jeszcze rosło, więc powinno być dokładnie sklejone. Sambousek z mloukhieh (szpinakiem) można skleić w rodzaj koperty. Położyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem z łyżką mleka. Pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte pierożki piec w temp. ok. 180 st. C przez ok. 15-20 minut - do zarumienienia. Pierożki sambousek są bardzo smaczne na ciepło ale też dobrze smakują na zimno. !

Sklep: Arabskie.pl

Sklepy zlokalizowane w miastach: Warszawa, Kraków, Łódź, Wrocław, Poznań, Gdańsk, Szczecin, Bydgoszcz, Lublin, Katowice

Szukaj w sklepach lub całym serwisie

1. Sklepy z mloukhieh

2. Szukaj na wszystkich stronach serwisu

t1=0.008, t2=0, t3=0, t4=0.012, t=0.008

Dla sprzedawców

copyright © 2005-2024 Sklepy24.pl  |  made by Internet Software House DOTCOM RIVER