przyprawa do twarogu

- znaleziono 195 produktów w 54 sklepach

Kamis Cebula granulowana 20g - 2837406942

2,65 zł

Kamis Cebula granulowana 20g Kamis

Spożywcze>Przyprawy, sosy, dressingi>Przyprawy i zioła

Opis: Cebula pochodzi ze środkowej i zachodniej Azji. Swój charakterystyczny zapach i ostry smak zawdzięcza substancjom zawierającym siarkę. Cebulę można dodawać do wszystkich potraw oprócz dań słodkich. Stanowi podstawową przyprawę do rozmaitych mięs (baraniny, wieprzowiny, drobiu), pasztetów, marynat, sałatek oraz świeżych i gotowanych warzyw. Używana jest również do aromatyzowania zup, sosów, farszów, twarogów oraz potraw z jaj, grzybów i ziemniaków. Tylko naturalne zioła i przyprawy Przyprawy Kamis są tak wyjątkowe, bo każdy liść, każde ziarenko zbieramy ze szczególną troską, w zgodzie z rytmem natury. Dbamy o ich najwyższą jakość na każdym etapie zbioru, zachowując naturalny smak i aromat. Tylko naturalne zioła i przyprawy Kamis sprawią, że każda Twoja potrawa będzie wyjątkowa. Alergeny: Może zawierać: Seler Może zawierać: Zboża zawierające gluten Może zawierać: Jaja Może zawierać: Mleko Może zawierać: Gorczyca Może zawierać: Soja Inne informacje: Kraj pochodzenia: Kraj produkcji - Polska Przechowywanie: Przechowywać w temperaturze otoczenia Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu. Podmiot odpowiedzialny: Producent: McCormick Polska S.A. Stefanowo ul. Malinowa 18/20 05-552 Wólka Kosowska Adres zwrotny: McCormick Polska S.A. Stefanowo ul. Malinowa 18/20 05-552 Wólka Kosowska www.kamis.pl

Sklep: InternetowySupermarket.pl

Kamis Estragon 10g - 2837404647

2,25 zł

Kamis Estragon 10g Kamis

Spożywcze>Przyprawy, sosy, dressingi>Przyprawy i zioła

Opis: Przyprawą są wysuszone liście bylicy estragonu, rośliny uprawianej w klimacie umiarkowanym i śródziemnomorskim. Estragon charakteryzuje się specyficznym słodkawym zapachem i korzenno-ziołowym smakiem. Stosowany jest do białych mięs, twarogów, farszów i masła ziołowego oraz do świeżych sałatek warzywnych. Stanowi niezbędny dodatek do sosów typu bearnaise oraz sosu tatarskiego. Uważany jest za niezastąpiony składnik kiszonek warzywnych, szczególnie z ogórków. Tylko naturalne zioła i przyprawy Przyprawy Kamis są tak wyjątkowe, bo każdy liść, każde ziarenko zbieramy ze szczególną troską, w zgodzie z rytmem natury. Dbamy o ich najwyższą jakość na każdym etapie zbioru, zachowując naturalny smak i aromat. Tylko naturalne zioła i przyprawy Kamis sprawią, że każda Twoja potrawa będzie wyjątkowa. Alergeny: Może zawierać: Seler Może zawierać: Zboża zawierające gluten Może zawierać: Jaja Może zawierać: Mleko Może zawierać: Gorczyca Może zawierać: Soja Inne informacje: Kraj pochodzenia: Kraj produkcji - Polska Przechowywanie: Przechowywać w temperaturze otoczenia Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu. Podmiot odpowiedzialny: Producent: McCormick Polska S.A Stefanowo ul. Malinowa 18/20 05-552 Wólka Kosowska Adres zwrotny: McCormick Polska S.A Stefanowo ul. Malinowa 18/20 05-552 Wólka Kosowska www.kamis.pl

Sklep: InternetowySupermarket.pl

Czubryca czerwona 100g - 2876317635

4,10 zł

Czubryca czerwona 100g Vivio

Przyprawy-i-ziola/Przyprawy/

Przyprawa ta idealnie pasuje do potraw mięsnych. Sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla, mięs pieczonych i gotowanych. Świetnie smakuje z drobiem np. z kurczakiem, ale także z wieprzowiną i wołowiną. Z uwagi na to, że wspiera pracę układu pokarmowego, najlepiej stosować ją do dań tłustych i ciężkostrawnych. Czubryca czerwona będzie również doskonałym dodatkiem do potraw z warzywami strączkowymi. Możesz dodać ją do leczo, bigosu, sałatek warzywnych i wszelkiego rodzaju zup (zwłaszcza z pomidorami). Dobrze komponuje się z serami i pizzą. Do czego jeszcze wykorzystać tą przyprawę? Pasuje także do ryb, dań na bazie jajek, majonezu, twarogu, a także ziemniaków (np. w postaci frytek). Jak widzisz, możliwości jest wiele. To bardzo uniwersalna mieszanka przyprawowa, która pozwoli wydobyć smak i aromat każdej potrawy. Czubryca czerwona jest jedną z dwóch odmian znanej i powszechnie stosowanej w Bułgarii przyprawy, która wyróżnia się ostrym smakiem, dzięki zawartej w niej papryce. To doskonała, wieloskładnikowa przyprawa z dominującym cząbrem, dedykowana mięsnym potrawom z grilla, pieczonym, duszonym. Składniki: Papryka czerwona słodka, cząber, czosnek mielony, tymianek, pomidory suszone, chilli, papryka czerwona ostra, oregano.

Sklep: Zdrowie i Smak

Szafran - proszek 1g BIO - 2871362613

31,14 zł

Szafran - proszek 1g BIO Krokos Kozanis

Przyprawy-i-ziola/Przyprawy/

Grecki czerwony szafran Krokos Kozanis jest uważany za króla przypraw. Jego doskonała jakość sprawia, że jest uważany za jeden z najlepszych na świecie. Krokus (eksportowany na cały świat pod nazwą Krokos Kozanis) wyrasta z małej okrągłej cebulki, która sadzona pod koniec lata lub wczesną jesienią, wypuszcza małe purpurowe kwiaty z trzema złotoczerwonymi znamionkami w każdym z nich. To właśnie te znamionka po wysuszeniu stają najdroższą przyprawą świata - szafranem. Do wytworzenia 1g przyprawy używa się ok. 150 kwiatów, które ze względu na swoją delikatność wymagają żmudnej, pracochłonnej i ręcznej obróbki. Zaskoczy Cię niezliczona ilość możliwości zastosowania szafranu. Przygotuj się na nowe kulinarne przygody. Zamocz kilka znamionek w szklance wody lub mleka, ale pamiętaj, że szafran nie lubi wysokich temperatur i w gorącej wodzie nie odda swojej barwy i aromatu. Gotuj z czerwonym greckim szafranem pamiętając jednak, że w przeciwieństwie do innych przypraw, drobna szczypta jest ilością więcej, niż wystarczającą do większości potraw. Szafran dostępny jest w postaci znamionek (nitek) i sproszkowany. Ta pierwsza postać jest bardziej poszukiwana, gdyż w tej formie dłużej zachowuje aromat i kolor. Stosowany z umiarem, dobrej jakości szafran, daje potrawom bogaty złoty kolor i wyjątkowy aromat. Stosować go można do wielu potraw, począwszy od serów (twarogi czy parmezan), poprzez zupy, mięsa, ryby i drób, a na makaronach i ryżu kończąc. Składniki: Suszony szafran* / *certyfikowany produkt rolnictwa ekologicznego. Rolnictwo UE Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Producent: Krokos Kozanis

Sklep: Zdrowie i Smak

Szafran - znamionka 1g wresja ekskluzywna BIO - 2875219031

39,49 zł

Szafran - znamionka 1g wresja ekskluzywna BIO Krokos Kozanis

Przyprawy-i-ziola/Przyprawy/

Grecki czerwony szafran Krokos Kozanis jest uważany za króla przypraw. Jego doskonała jakość sprawia, że jest uważany za jeden z najlepszych na świecie. Krokus (eksportowany na cały świat pod nazwą Krokos Kozanis) wyrasta z małej okrągłej cebulki, która sadzona pod koniec lata lub wczesną jesienią, wypuszcza małe purpurowe kwiaty z trzema złotoczerwonymi znamionkami w każdym z nich. To właśnie te znamionka po wysuszeniu stają najdroższą przyprawą świata - szafranem. Do wytworzenia 1g przyprawy używa się ok. 150 kwiatów, które ze względu na swoją delikatność wymagają żmudnej, pracochłonnej i ręcznej obróbki. Zaskoczy Cię niezliczona ilość możliwości zastosowania szafranu. Przygotuj się na nowe kulinarne przygody. Zamocz kilka znamionek w szklance wody lub mleka, ale pamiętaj, że szafran nie lubi wysokich temperatur i w gorącej wodzie nie odda swojej barwy i aromatu. Gotuj z czerwonym greckim szafranem pamiętając jednak, że w przeciwieństwie do innych przypraw, drobna szczypta jest ilością więcej, niż wystarczającą do większości potraw. Szafran dostępny jest w postaci znamionek (nitek) i sproszkowany. Ta pierwsza postać jest bardziej poszukiwana, gdyż w tej formie dłużej zachowuje aromat i kolor. Stosowany z umiarem, dobrej jakości szafran, daje potrawom bogaty złoty kolor i wyjątkowy aromat. Stosować go można do wielu potraw, począwszy od serów (twarogi czy parmezan), poprzez zupy, mięsa, ryby i drób, a na makaronach i ryżu kończąc. Składniki: Suszony szafran* / *certyfikowany produkt rolnictwa ekologicznego. Rolnictwo UE Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Producent: Krokos Kozanis

Sklep: Zdrowie i Smak

Szafran - znamionka 1g BIO - 2875219033

28,37 zł

Szafran - znamionka 1g BIO Krokos Kozanis

Przyprawy-i-ziola/Przyprawy/

Grecki czerwony szafran Krokos Kozanis jest uważany za króla przypraw. Jego doskonała jakość sprawia, że jest uważany za jeden z najlepszych na świecie. Krokus (eksportowany na cały świat pod nazwą Krokos Kozanis) wyrasta z małej okrągłej cebulki, która sadzona pod koniec lata lub wczesną jesienią, wypuszcza małe purpurowe kwiaty z trzema złotoczerwonymi znamionkami w każdym z nich. To właśnie te znamionka po wysuszeniu stają najdroższą przyprawą świata - szafranem. Do wytworzenia 1g przyprawy używa się ok. 150 kwiatów, które ze względu na swoją delikatność wymagają żmudnej, pracochłonnej i ręcznej obróbki. Zaskoczy Cię niezliczona ilość możliwości zastosowania szafranu. Przygotuj się na nowe kulinarne przygody. Zamocz kilka znamionek w szklance wody lub mleka, ale pamiętaj, że szafran nie lubi wysokich temperatur i w gorącej wodzie nie odda swojej barwy i aromatu. Gotuj z czerwonym greckim szafranem pamiętając jednak, że w przeciwieństwie do innych przypraw, drobna szczypta jest ilością więcej, niż wystarczającą do większości potraw. Szafran dostępny jest w postaci znamionek (nitek) i sproszkowany. Ta pierwsza postać jest bardziej poszukiwana, gdyż w tej formie dłużej zachowuje aromat i kolor. Stosowany z umiarem, dobrej jakości szafran, daje potrawom bogaty złoty kolor i wyjątkowy aromat. Stosować go można do wielu potraw, począwszy od serów (twarogi czy parmezan), poprzez zupy, mięsa, ryby i drób, a na makaronach i ryżu kończąc. Składniki: Suszone znamionka szafranu* / *certyfikowany produkt rolnictwa ekologicznego. Rolnictwo UE Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Producent: Krokos Kozanis

Sklep: Zdrowie i Smak

Szafran - znamionka 0.5g BIO - 2871362631

16,91 zł

Szafran - znamionka 0.5g BIO Krokos Kozanis

Przyprawy-i-ziola/Przyprawy/

Grecki czerwony szafran Krokos Kozanis jest uważany za króla przypraw. Jego doskonała jakość sprawia, że jest uważany za jeden z najlepszych na świecie. Krokus (eksportowany na cały świat pod nazwą Krokos Kozanis) wyrasta z małej okrągłej cebulki, która sadzona pod koniec lata lub wczesną jesienią, wypuszcza małe purpurowe kwiaty z trzema złotoczerwonymi znamionkami w każdym z nich. To właśnie te znamionka po wysuszeniu stają najdroższą przyprawą świata - szafranem. Do wytworzenia 1g przyprawy używa się ok. 150 kwiatów, które ze względu na swoją delikatność wymagają żmudnej, pracochłonnej i ręcznej obróbki. Zaskoczy Cię niezliczona ilość możliwości zastosowania szafranu. Przygotuj się na nowe kulinarne przygody. Zamocz kilka znamionek w szklance wody lub mleka, ale pamiętaj, że szafran nie lubi wysokich temperatur i w gorącej wodzie nie odda swojej barwy i aromatu. Gotuj z czerwonym greckim szafranem pamiętając jednak, że w przeciwieństwie do innych przypraw, drobna szczypta jest ilością więcej, niż wystarczającą do większości potraw. Szafran dostępny jest w postaci znamionek (nitek) i sproszkowany. Ta pierwsza postać jest bardziej poszukiwana, gdyż w tej formie dłużej zachowuje aromat i kolor. Stosowany z umiarem, dobrej jakości szafran, daje potrawom bogaty złoty kolor i wyjątkowy aromat. Stosować go można do wielu potraw, począwszy od serów (twarogi czy parmezan), poprzez zupy, mięsa, ryby i drób, a na makaronach i ryżu kończąc. Składniki: Suszone znamionka szafranu* / *certyfikowany produkt rolnictwa ekologicznego. Rolnictwo UE Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Producent: Krokos Kozanis

Sklep: Zdrowie i Smak

Kuchnia polska. Potrawy mączne - Anna Smaza - 2837037409

2,92 zł

Kuchnia polska. Potrawy mączne - Anna Smaza

Książki & Multimedia > Książki

Opis - Przedstawiamy państwu ciekawe przepisy na potrawy mączne, które mogą być zarówno samodzielnym posiłkiem, jak i ciekawym dodatkiem do dania głównego obiadu lub kolacji. Zamieszczamy wskazówki, jak krok po kroku przygotować pyszne pierogi, kluski, kopytka, pyzy, knedle, naleśniki, krokiety, placki, paszteciki oraz różne rodzaje pieczywa oraz ciasta. Na pewno znajdą tu coś dla siebie i miłośnicy mięsa, i wegetarianie. Mamy nadzieję, że nasze propozycje zachęcą państwa do dalszych eksperymentów kulinarnych. Przykładowe przepisy: placki pszenno-kukurydziane, pierogi gryczane z twarogiem, sękacz domowy, kulebiak, bliny, kluski leniwe, makaron razowy, chleb swojski. W serii również: Potrawy tradycyjne, Potrawy z rusztu i grilla, Potrawy z ziemniaków, Sałatki dla każdego, Ciasta z owocami, Potrawy z ryb, Przyprawy i zioła, Surówki i sałatki, Potrawy mięsne, Kuchnia włoska, Potrawy wegetariańskie, Zdrowo, szybko, tanio, Przetwory. Nazwa - Kuchnia polska. Potrawy mączne Autor - Anna Smaza Oprawa - Miękka Wydawca - Literat Kod ISBN - 9788377740439 Kod EAN - 9788377740439 Rok wydania - 2011 Język - polski Format - 14.8x21.0cm Ilość stron - 32 Podatek VAT - 5% Premiera - 2014-04-18

Sklep: InBook.pl

Kuchnia polska. Potrawy z rusztu i grilla - Anna Smaza - 2837037439

2,92 zł

Kuchnia polska. Potrawy z rusztu i grilla - Anna Smaza

Książki & Multimedia > Książki

Opis - W obecnych czasach grillowanie to jeden z bardziej popularnych sposobów spędzania wolnego czasu. Grillujemy w gronie rodziny, z grupą przyjaciół. Nie jest to już tylko szybki, ciepły posiłek. Przy grillu zaczynamy organizować większe spotkania, imprezy (np. urodziny czy imieniny). Niewątpliwie ten rodzaj wypoczynku staje się polem do popisu dla osób przygotowujących takie przyjęcie, zwłaszcza pod względem kulinarnym. Zdajemy sobie jednak sprawę z tego, że nie wszyscy zajmują się przyrządzaniem posiłków na co dzień, dlatego takie spotkanie może okazać się małym problemem. W takich wypadkach pomocna może stać się nasza książka. Znajdą tu państwo zarówno dania mięsne, drobiowe, rybne, jak i zawierające owoce czy warzywa. Aby podczas spotkania przy grillu niczego nie zabrakło, umieściliśmy także przepisy na smaczne dodatki oraz sosy. Mamy nadzieję, że będą państwo zadowoleni z naszych propozycji oraz że będą one dla państwa inspiracją. Przykłady przepisów: musztardowe żeberka, piersi z indyka z serem, banany w miodowej polewie, kolorowe szaszłyki z ziemniaków, jabłka nadziewane twarogiem. W serii również: Potrawy tradycyjne, Potrawy z ziemniaków, Surówki i sałatki, Sałatki dla każdego, Ciasta z owocami, Potrawy z ryb, Przyprawy i zioła, Potrawy mączne, Potrawy mięsne, Kuchnia włoska, Potrawy wegetariańskie, Zdrowo, szybko, tanio, Przetwory. Nazwa - Kuchnia polska. Potrawy z rusztu i grilla Autor - Anna Smaza Oprawa - Miękka Wydawca - Literat Kod ISBN - 9788377740361 Kod EAN - 9788377740361 Rok wydania - 2011 Język - polski Format - 14.8x21.0cm Ilość stron - 32 Podatek VAT - 5% Premiera - 2014-04-18

Sklep: InBook.pl

Kulinarne opowieści - Wójciak Dominika - 2836964587

10,78 zł

Kulinarne opowieści - Wójciak Dominika

Książki & Multimedia > Książki

Opis - Wybierz się w podróż do świata aromatycznych przypraw, kulinarnych poszukiwań i domowych wypieków. Dominika Wójciak, zwyciężczyni trzeciej edycji programu MasterChef, prezentuje 84 przepisy na pyszne dania, słodkie i wytrawne, które przygotujesz z dostępnych produktów. Z pasją opowiada o dalekich wyprawach, ukochanym Podhalu, dzieciństwie na wsi i zaskakujących kompozycjach smaków. Czytając ten wyjątkowy kulinarny pamiętnik, poczujesz zapach prażonego kuminu i porannej owsianki, przekonasz się, że każda potrawa ma swoją historię. Dowiedz się, jak przygotować pyszny śmietankowy twaróg albo czym poczęstować niespodziewanych gości. Wypróbuj przepis na sernik dyniowy, placuszki jaglane i kurczaka w pomidorowym curry. Odkryj tajemnicę przyrządzania karmelizowanej marchewki i słodkiej pieczonej papryki. Nazwa - Kulinarne opowieści Autor - Wójciak Dominika Oprawa - Twarda Wydawca - Pascal Kod ISBN - 9788393610631 Kod EAN - 9788393610631 Wydanie - - Rok wydania - 2015 Język - polski Tłumacz - - Seria wydawnicza - - Format - 21.0x26.7 Ilość stron - 160 Podatek VAT - 5% Premiera - 2015-01-16

Sklep: InBook.pl

Czarnuszka 250 g - 2877551902

8,57 zł

Czarnuszka 250 g Domowa Spiżarnia

Produkty spożywcze i przyprawy > Przyprawy > Przyprawy jednorodne

Czarnuszka  znana jest już od stuleci, dzięki swoim unikalnym właściwościom doskonale sprawdza się nie tylko jako przyprawa stosowana w kuchni, ale także jako remedium na wiele schorzeń.  Czarnuszka  siewna to roślina dająca nasiona, które znalazły zastosowanie w kuchni, kosmetyce i lecznictwie dzięki swoim wyjątkowym właściwościom. W starożytności uważano, że  czarnuszka  "potrafi wyleczyć wszystko prócz śmierci", w związku z tym znalazła zastosowanie w lecznictwie, jako specyfik na niemalże wszystkie choroby. Właściwości czarnuszki:   czarnuszka  jest pomocna przy nadciśnieniu,  pomaga zwalczyć wrzody żołądka, gdyż działa ochronnie na błonę śluzową żołądka,  chronią wątrobę i nerki przed toksycznym działaniem związków chemicznych i leków,  wspomaga walkę z trądzikiem,  w medycynie tradycyjnej stosowane są w różnych schorzeniach alergicznych,   czarnuszka  ma działanie antynowotworowe,   badań na szczurach z cukrzycą wynika, że olejek eteryczny i tymochinon zawarte w nasionach  czarnuszki  przyczyniły się do obniżenia poziomu glukozy i wzrostu wydzielania insuliny. Możliwości zastosowania czarnuszki:  nadają wyrazistości potrawą z jagnięciny i drobiu,  doskonały dodatek do chlebów i bułek,  dobrze komponuję się z sałatkami i marynatami,  świetny dodatek do serów i twarogu,  z  czarnuszki  można wytłoczyć zdrowy olej. Ciekawostki:  Ziarna  czarnuszki  mogą stanowić przyprawę lub być wyłącznie elementem dekoracyjnym

Sklep: Lovepigs.pl

Czarnuszka 50 g - 2877551903

3,93 zł

Czarnuszka 50 g Domowa Spiżarnia

Produkty spożywcze i przyprawy > Przyprawy > Przyprawy jednorodne

Czarnuszka  znana jest już od stuleci, dzięki swoim unikalnym właściwościom doskonale sprawdza się nie tylko jako przyprawa stosowana w kuchni, ale także jako remedium na wiele schorzeń.  Czarnuszka  siewna to roślina dająca nasiona, które znalazły zastosowanie w kuchni, kosmetyce i lecznictwie dzięki swoim wyjątkowym właściwościom. W starożytności uważano, że  czarnuszka  "potrafi wyleczyć wszystko prócz śmierci", w związku z tym znalazła zastosowanie w lecznictwie, jako specyfik na niemalże wszystkie choroby. Właściwości czarnuszki:   czarnuszka  jest pomocna przy nadciśnieniu,  pomaga zwalczyć wrzody żołądka, gdyż działa ochronnie na błonę śluzową żołądka,  chronią wątrobę i nerki przed toksycznym działaniem związków chemicznych i leków,  wspomaga walkę z trądzikiem,  w medycynie tradycyjnej stosowane są w różnych schorzeniach alergicznych,   czarnuszka  ma działanie antynowotworowe,   badań na szczurach z cukrzycą wynika, że olejek eteryczny i tymochinon zawarte w nasionach  czarnuszki  przyczyniły się do obniżenia poziomu glukozy i wzrostu wydzielania insuliny. Możliwości zastosowania czarnuszki:  nadają wyrazistości potrawą z jagnięciny i drobiu,  doskonały dodatek do chlebów i bułek,  dobrze komponuję się z sałatkami i marynatami,  świetny dodatek do serów i twarogu,  z  czarnuszki  można wytłoczyć zdrowy olej. Ciekawostki:  Ziarna  czarnuszki  mogą stanowić przyprawę lub być wyłącznie elementem dekoracyjnym

Sklep: Lovepigs.pl

Londyńczycy. - Ewa Winnicka - 2855492723

28,88 zł

Londyńczycy. - Ewa Winnicka

Książki & Multimedia > Książki

Opis - Wydanie 2012r. Oprawa broszurowa. Strony 260. Format 18,0x22,5cm. Między 1939 a 1947 rokiem niemal 200 tysięcy Polaków, zranionych przez wojnę i wielką politykę, zaczęło żyć na obcej wyspie. Większość tubylców nie była tym zachwycona. - Wylądowaliśmy na Marsie i żeby przeżyć, musieliśmy założyć tam Polskę - powiedział jeden z uchodźców. Jak się w niej żyło? Kim są urodzone na obcej planecie dzieci? Kilkanaście opowieści z życia na Marsie zawiera właśnie ta książka. Drugie wydanie "Londyńczyków" zostało wzbogacone o pięć nowych reportaży oraz dokument: "samouczek emigranta", wydaną w 1946 roku instrukcję dla Polaków pragnących odnieść sukces. Z jakich cech narodowych radził zrezygnować, żeby wieść szczęśliwe życie?" Czy pozostał aktualny? Nazwa - Londyńczycy. Autor - Ewa Winnicka Oprawa - Twarda Wydawca - Agora Kod ISBN - 9788326812187 Kod EAN - 9788326812187 Rok wydania - 2012 Język - polski Seria wydawnicza - Reportaż Format - 17.5x23.0cm Ilość stron - 261 Podatek VAT - 5% Premiera - 2012-12-19

Sklep: InBook.pl

>PRZEPIS - 2827760911

0,01 zł

>PRZEPIS Arabskie smaki i aromaty

Przepisy kuchni arabskiej

Fatayer bi żybne. Czyli placuszki z ciasta drożdżowego,  łódeczkowe w kształcie, nadziewane serem i pietruszką. Akurat w lodówce była porcja sera owczego, który doskonale nadaje się do takich placuszków. Dodatek przypraw, pietruszki i odrobiny papryki czerwonej dla koloru, sprawia, że masa serowa nabiera odpowiednio orientalnego charakteru. Zapieczony, otulony ciastem ser roztacza obłędny zapach, który przywodzi na myśl i pamięć ulubione malutkie piekarnie w Damaszku, z których roztacza się obłędny zapach różnorakich sfiha i fatayer. Procedura przygotowania jest prosta, choć wymaga nieco zabawy. Efekt jest interesujący i bardzo smaczny. Ciasto 50 dag mąki 25 g drożdży 1/4 szklanki ciepłego mleka 3/4 szklanki ciepłej wody 1/4 szklanki oleju lub oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Nadzienie: 1 puszka sera owczego, ew. 1/2 kg miękkiego sera białego lub twarogu lub feta 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 pęczek zielonej pietruszki posiekany drobno kawałeczek czerwonej papryki pokrojony na drobno sól (ostrożnie! ser owczy jest słony i masa z jego zawartością nie wymaga dosolenia) pieprz czarny do smaku 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki kolendry suszonej 1/2 łyżeczki przyprawy ras el hannout 1/2 łyżeczki mięty suszonej (lub inny zestaw przypraw ulubionych) Drożdże rozkruszyć do ciepłego mleka, dodać cukier i łyżeczkę mąki. Wymieszać, pozostawić, by zaczyn ruszył. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wyrośnięte drożdże, olej i dodawać wodę w niewielkich ilościach. Wyrabiać ciasto końcówką do ciasta chlebowego lub ręcznie aż zacznie odstawać od ścianek miski. W zależności od użytej mąki ciasto wchłonie ok. 3/4 szklanki wody. Ciasto powinno być dobrze wyrobione, spójne ale miękkie, aksamitne. Kulę ciasta przełożyć do miski wysmarowanej łyżką oliwy, przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. (ciasto podwoi swoją objętość). Ser rozdrobnić widelcem, dodać jogurt, pietruszkę, paprykę i przyprawy. Przygotować masę o zwartej, ale nie suchej konsystencji. Odstawić na chwilę, by składniki nadzienia "się przegryzły". Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 (lub więcej jeśli placuszki mają być mniejsze) kulek. Każdą rozwałkować na podłużny, owalny kształt. Nałożyć nadzienie, lekko posmarować wodą przeciwległe końce placuszka. Palcami ścisnąć ciasto na przeciwległych końcach - skleić do siebie brzegi, kształtując formę łódeczki z nadzieniem w środku. Odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut by fatayer nieco podrosły, następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piec do uzyskania złotego koloru ciasta, ok. 15 min. Fatayer bi żybne są pełną smaku przekąską, świetnie będą smakowały np. z sałatką z pomidorów. Albo indywidualnie. Do kubka herbaty. Bardzo dobre na ciepło i zimno. Smacznego:) Saha ła hana!

Sklep: Arabskie.pl

Czosnek Niedźwiedzi Mielony EKO 120g - Dary Natury - 2868319110

20,50 zł

Czosnek Niedźwiedzi Mielony EKO 120g - Dary Natury Dary Natury

Przyprawy > przyprawy jednorodne > przyprawy jednorodne eko

Czosnek Niedźwiedzi Mielony EKO 120g   Ekologiczny czosnek niedźwiedzi mielony to przyprawa otrzymywana z suszonych liści czosnku niedźwiedziego.  Doskonale nadaje się jako dodatek do zup, sosów, past, twarogów, sałatek czy potraw mięsnych. Jest odpowiedni dla wegetarian, wegan oraz osób dbających o zdrowie. Dla uzyskania lepszych walorów smakowych zalecamy dodawać pod koniec gotowania. Składniki: czosnek niedźwiedzi* 100 % *produkt rolnictwa ekologicznego     Składniki: czosnek niedźwiedzi* 100 % *produkt rolnictwa ekologicznego   Opakowanie: 120 g

Sklep: Ziolowyzakatek.sklep.pl

szukaj w Kangoo przyprawa do twarogu

Sklepy zlokalizowane w miastach: Warszawa, Kraków, Łódź, Wrocław, Poznań, Gdańsk, Szczecin, Bydgoszcz, Lublin, Katowice

Szukaj w sklepach lub całym serwisie

1. Sklepy z przyprawa do twarogu

2. Szukaj na wszystkich stronach serwisu

t1=0.05, t2=0, t3=0, t4=0.013, t=0.051

Dla sprzedawców

copyright © 2005-2024 Sklepy24.pl  |  made by Internet Software House DOTCOM RIVER