sumak
- znaleziono 192 produkty w 34 sklepach
Sumak mielony - 10g Kotanyi
Przyprawy > Przyprawy jednorodne > Sumak
Sumak jest powszechnie znanÄ przyprawÄ na Wschodzie i charakteryzuje siÄ lekko owocowo-kwaĹnym smakiem. Stosuje sie go szczególnie czÄsto jako dodatek do daĹ zamiast octu lub cytryny.Owocowo-kwaskowy aromat tej przyprawy jest charakterystyczny dla smaków Orientu. Sumak jest idealny do saĹatek i wszelkiego rodzaju daĹ orientalnych.Zastosowanie: do wszelkiego rodzaju zapiekanek i saĹatek, a takĹźe do daĹ z ryĹźu, ryb i miÄs.SkĹadniki: sumak (86.9%), sól niejodowana.WartoĹÄ odĹźywcza w 100g: WartoĹÄ energetyczna: 1653kJ / 396kcal; TĹuszcz: 14g, w tym kwasy tĹuszczowe nasycone: 2.3g; WÄglowodany: 46g, w tym cukry: 11g; BiaĹko: 7.1g; Sól: 13.1gProdukt moĹźe zawieraÄ zboĹźa zawierajÄ ce gluten, jajka, sojÄ, seler, sezam, mleko (laktoza) i gorczycÄ.Kod EAN: 5901032035594
Sklep: RajSmakosza.pl
Sumak garbarski 1kg Rekord - Producent Przypraw
Delikatesy / Przyprawy i zioła / Przyprawy jednoskładnikowe
Suszone i zmielone owoce. Używane są w kuchni kaukaskiej i azjatyckiej. Dodaje się je do bardzo tłustych potraw. Smak owoców kwaśny, czasem używany jest jako namiastka cytryny..........
Sklep: Przyprawowo.pl
Sumak garbarski 100g... Rekord - Producent Przypraw
Nieskategoryzowane
Suszone i zmielone owoce. Używane są w kuchni kaukaskiej i azjatyckiej. Dodaje się je do bardzo tłustych potraw. Smak owoców kwaśny, czasem używany jest jako namiastka cytryny..........
Sklep: Przyprawowo.pl
Fisetin Novusetin - Ekstrakt z Łodygi Sumaka (30 kaps.) Kenay AG Kenay AG
Root/Antyoksydanty
Novusetin
Sklep: plantaMED.pl
Sumak garbarski 100g Rekord - Producent Przypraw
Delikatesy / Przyprawy i zioła / Przyprawy jednoskładnikowe
Suszone i zmielone owoce. Używane są w kuchni kaukaskiej i azjatyckiej. Dodaje się je do bardzo tłustych potraw. Smak owoców kwaśny, czasem używany jest jako namiastka cytryny....
Sklep: Przyprawowo.pl
Sumak garbarski 1kg Rekord - Producent Przypraw
Delikatesy / Przyprawy i zioła / Przyprawy jednoskładnikowe
Suszone i zmielone owoce. Używane są w kuchni kaukaskiej i azjatyckiej. Dodaje się je do bardzo tłustych potraw. Smak owoców kwaśny, czasem używany jest jako namiastka cytryny....
Sklep: Przyprawowo.pl
Sumak, 250 g Abido, Liban
Przyprawy i zioła > Przyprawy sypkie
Sumak, 250 g Przyprawa pochodzi ze strefy śródziemnomorskiej i Azji Południowo Zachodniej. Sumak, w postaci czerwonych jagód albo brunatnego lekko kleistego i wilgotnego proszku, ma kwaskowaty, kwaśno-słony smak, używa się go jako substytutu cytryny szczególnie do dań tłustych. W przyjemny sposób zakwasza sosy sałtkowe. Na Bliskim Wschodzie podstawowa przyprawa do falafela. Sumak wciera się przed grillowaniem w kebaby, ryby i kurczaka. Mieszanka jogurtu z sumakiem jest często podawane jako sos do kebabu. Sumak, wraz z tymiankiem wchodzi w skład za'ataru. Ma właściwości ściągające, poprawiające i przyspieszające trawienie oraz zapobiega biegunkom. Skład: sumak, sól Opakowanie foliowe 250 g
Sklep: Arabskie.pl
Sumak, 75 g Doganay, Niemcy
Przyprawy i zioła > Przyprawy sypkie
Sumak, 75 g Przyprawa pochodzi ze strefy śródziemnomorskiej i Azji Południowo Zachodniej. Sumak, w postaci czerwonych jagód albo brunatnego lekko kleistego i wilgotnego proszku, ma kwaskowaty, kwaśno-słony smak, używa się go jako substytutu cytryny szczególnie do dań tłustych. W przyjemny sposób zakwasza sosy sałtkowe. Na bliskim wschodzie podstawowa przyprawa do falafela. Ma właściwości ściągające, poprawiające i przyspieszające trawienie oraz zapobiega biegunkom. W opakowaniu zawartość soli - 15%. Opakowanie foliowe 75 g
Sklep: Arabskie.pl
Z łąki na talerz - Hanna Szymanderska
Książki & Multimedia > Książki
Opis - "Już w epoce kamiennej ludzie zorientowali się, że rośliny nie tylko urozmaicają jedzenie, ale korzystnie działają na zdrowie. Dzięki instynktowi i doświadczeniu doszli do wniosku, że wiele z nich może pomóc w wyleczeniu rozmaitych schorzeń, zagoić rany, złagodzić dokuczliwe dolegliwości (...). Natura bogata jest w najwspanialsze, najzdrowsze i najtańsze rośliny lecznicze. Zdrowo i ciekawie można urozmaicić nasz jadłospis wieloma z nich, dlatego warto je poznać. Znakomicie przydaje się znajomość jadalnych chwastów na wycieczkach, biwakach, wakacjach pod namiotem - szczególnie teraz, kiedy wraca moda na zdrową żywność, a wielu ludzi zostaje wegetarianami (...). Sporo wiemy o stosowaniu takich przypraw, jak imbir, cynamon, goździki, kardamon, kurkuma czy szafran. Ze świata przywozimy kasję, alczatkę cytrynową, anyż gwiazdkowy czy sumak garbarski, a zapominamy o tym, że nasze pola, łąki i lasy pełne są dziko rosnących roślin, które urozmaicały smak potraw naszych przodków". ze wstępu Hanny Szymanderskiej Nazwa - Z łąki na talerz Autor - Hanna Szymanderska Oprawa - Miękka Wydawca - Świat Książki Kod ISBN - 9788379430338 Kod EAN - 9788379430338 Wydanie - 1 Rok wydania - 2014 Język - polski Format - 21.0x21.0cm Ilość stron - 232 Podatek VAT - 5% Premiera - 2014-04-03
Sklep: InBook.pl
>PRZEPIS Arabskie smaki i aromaty
Przepisy kuchni arabskiej
Bakłażan to jedno z najpopularniejszych bliskowschodnich warzyw. Jest mnóstwo przepisów z jego wykorzystaniem. Zapraszam do wypróbowania tego wyjątkowo atrakcyjnego i przepysznego przepisu na bakłażana na sposób śródziemnomorski. Bakłażan niektórym może się wydawać nieco mdły w smaku. W tym daniu na pewno mdły nie będzie. Czosnek, świeża kolendra, słodycz i kwaskowatość pomidora, wydobędą z bakłażana co najlepsze. Składniki: 2 świeże, jędrne bakłażany 1 - 1,5 kulki sera mozzarella opcjonalnie: kilka plasterków wyrazistego żółtego sera (u mnie gouda) dorodne, smaczne pomidory - ja użyłam czereśniowych (wybierz te, które są najbardziej aromatyczne w danej porze roku) duży ząbek czosnku lub dwa mniejsze duża garść świeżych liści kolendry 4-5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz sól z cytryną i pieprzem sumak Przygotowanie: Bakłażana umyj, nie odcinając końcówki. Natnij, ale tylko do końcówki warzywa, wzdłuż na plastry grubości 1-1,5 cm. Każdy plaster posól, odłóż bakłażan na ręcznik papierowy na 10-20 minut. Bakłażan powinien wypuścić nieco soku, a wraz z nim goryczkę. Pokrój w plastry pomidora w poprzek, osączoną mozzarellę, ser żółty. Przełóż plastry bakłażana ww. składnikami. Ułóż w formie do zapiekania. Posyp świeżomielonym pieprzem i sumakiem. Obok połóż pozostałe kawałki pomidora. Posiekaj czosnek, delikatnie rozgnieć w moździerzu z odrobiną soli, dodaj oliwę, sok z cytryny i posiekaną kolendrę (odłóż nieco do posypania gotowego dania). Powstałym sosem polej bakłażana w naczyniu. Wstaw zapiekankę do pieca rozgrzanego do temp. 170 st. C i zapiekaj przez ok. 30-35 minut, do zarumienienia. Po wyjęciu z pieca posyp świeżą kolendrą, oblej sosem powstałym na dnie naczynia. Saha ła hana! Smacznego!
Sklep: Arabskie.pl
szukaj w Kangoo sumak
Sklepy zlokalizowane w miastach: Warszawa, Kraków, Łódź, Wrocław, Poznań, Gdańsk, Szczecin, Bydgoszcz, Lublin, Katowice
Szukaj w sklepach lub całym serwisie
1. Sklepy z sumak
2. Szukaj na wszystkich stronach serwisu
t1=0.04, t2=0, t3=0, t4=0.026, t=0.04